Tänään eduskunnassa alettiin käsitellä Kreikan tukipakettia. Suomen valtion pitää ottaa 1,6 miljardia euroa lisää lainaa, jotta tämä summa voidaan lainata edelleen Kreikalle.

Edes asiaa esitellyt valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei uskaltanut luvata, että nämä lainat saadaan takaisin Suomelle. 

EU.n Kreikalle lupaama hätälaina lykkää velkaisimman eurovaltion vararikkoa, mutta ei välttämättä estä sitä. Ongelma on myös, että lainan ehdot ajavat Kreikan raakaan lamaan ja suureen työttömyyteen.

Euromaat ja Suomi niiden joukossa voivat vielä saada eteensä nykyistäkin suuremman tukianomuksen ennen kuin Kreikan kriisi on ohi.

Suomen valtion velka nousi maaliskuun lopussa 65,9 miljardiin euroon. Velan korkomenot olivat tammi-maaliskuussa 560 miljoonaa euroa. Jokaista suomalaista kohti laskettuna valtion velka oli 12 306 euroa.

Suomessakin on paljon työttömiä, kuntien palveluita on supistettu: opettajia lomautettu, terveysasemia suljettu ja omaishoidon tuet loppu.

Näihin ei ole voitu ottaa lisää lainaa, sillä tähän saakka hallituksen ministerit ovat sanoneet, että lisää velkaa ei voi ottaa tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Tavallisen suomalaisen veronmaksajan on aika mahdotonta ymmärtää, että nyt otetaan lisää lainaa Kreikan talousongelmien ratkaisemiseksi. Suomalaisia ei ilahduta että ministeri Katainen vaatii suomalaisilta uhrauksia tulevina vuosina, mutta samaan aikaan meidän pitää pelastaa kreikkalaiset.

Ei tällaista tukea voi hyväksyä. Kreikalle rahaa lainanneet ja voittoja saaneet pankit ovat oikeita maksajia. Antakoot ne velkoja anteeksi.