Hallitus asettaa tuoreessa EU-selonteossaan tavoitteeksi, että 2020-luvulla unioniin kuuluvat kaikki pohjoismaat, Länsi-Balkanin maat ja Turkki.

Tavoitteen tulee olla kunnianhimoisempi. Esitin jo maaliskuun lopussa oven avaamista myös Venäjälle kohti EU-jäsenyyttä. Venäjä 140 miljoonalla asukkaalla ei ole liian iso EU:lle. Saksan väkiluku on 82 miljoonaa. Mahdollinen uusi jäsenmaa Turkki ylittää sen jo muutaman vuoden päästä.

Nato on neuvostojärjestelmän sortumisen jälkeen lähestynyt kovalla vauhdilla nyky-Venäjän rajaa. Se on huikea matka lyhyessä ajassa Elbeltä kohti Moskovaa. Meidän pitää ymmärtää, miten tilanne Venäjällä nähdään.

Euroopan päättäjät ovat unohtaneet nopeasti ja liian heppoisesti Neuvostoliitosta kuoriutuneen uuden Venäjän. EU laajeni ja laajentuessaan kääntyi sisäänpäin.

Uusille jäsenmaille Nato-jäsenyys antaa niiden mielestä lupauksen turvallisuudesta, mutta se ei oikeasti lisää Euroopan turvallisuutta. Venäjän EU-jäsenyys 2020-luvulla lisäisi koko Euroopan turvallisuutta.

Kysymys EU:n ja Venäjän suhteesta on strategisesti merkittävä Suomelle ja koko Euroopalle. Toimiva ja vakaa ratkaisu merkitsisi sitä, että niin Euroopan unionissa kuin Venäjälläkin voitaisiin voimavarat suunnata oikeasti eikä näennäisesti kansalaisten hyväksi.

Toisen maailmansodan jälkeen monet olivat luomassa omia ihanteitaan toteuttaen pohjaa entiset viholliset yhdistävälle Euroopan unionille. 

Mistä tulisi se uusi "nyky-Schuman ja Monnet", joka löytäisi yhteisen sävelen EU:lle ja Venäjälle?