Elokuun alun helleviikko räjäytti saastepotin. Keväästä asti on pelätty, milloin Saaristomeri taas peittyy kukkiviin levälauttoihin. Nyt levälauttojen määrä on kuitenkin ihan omaa luokkaansa. Koskaan aikaisemmin ei ole nähty vastaavaa. Itsekin olen liikkunut Saaristomerellä jokaikinen kesä aivan pikkutytöstä asti. Viime vuosina levälauttoja on ollut joka kesä aina vain enemmän.

Suurin syyllinen Saaristomeren puuroutumiseen on kiistatta Varsinais-Suomen maatalous. Koko Itämeren ravinnekuormituksesta Suomen osuus on yhdeksän prosentin luokkaa. Suomen ympäristökeskuksen tutkimusten mukaan kumminkin peräti 70 prosenttia Saaristomeren typestä ja 81 prosenttia fosforista on peräisin alueen maataloudesta.

Selvistä faktaluvuista huolimatta esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ei suostu tunnustamaan maatalouden osuutta Itämeren sinilevätilanteeseen. Keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki on ilmeisesti lomaillut niin tehokkaasti, ettei ehdi ottaa tähän omaan alaansa liittyvään keskeiseen ongelmaan kantaa. Sellaista ärhäkästä ympäristöministerin kommenttia ei ainakaan minun silmiini ole sattunut.

Alan ymmärtää, miksi keskusta väen väkisin halusi juuri ympäristöministerin tehtävät itselleen eikä suonut niitä missään nimessä esimerkiksi vihreille.

Vastikään luin, että maataloudelle on maksettu ympäristötukea vuodesta 1995. Yksistään 2000-luvulla tukea on maksettu yli 2,3 miljardia euroa, joka tekee keskimäärin 23 000 euroa jokaista tilaa kohti.

Saaristomeren tilanne suututtaa niin paljon, että väkisinkin tulee mieleen epäilys, että ympäristötuet on vain laitettu samaan tukikassaan muiden maataloustukien kanssa. Veronmaksajilla on oikeus vaatia näille maksetuille ympäristötuille vastinetta.

Miten maatalousministeri Anttila kehtaa sanoa, että maatalous ei ole syyllinen? Asiantuntijoiden mukaan Saaristomeri puhdistuisi muutamassa vuodessa merkittävästi, mikäli alueen maatalouden valumat saataisiin kuriin. Ilmiselvät faktat maatalouden katastrofaalisista vaikutuksista kuitenkin kielletään ja keskustan ministerit yrittävät puhumisella tehdä Saaristomerestä puhtaampaa kuin mitä se luonnossa oikeasti on.

Ympäristörikoksista maataloutta on näköjään Suomessa mahdotonta saada vastuuseen. Viime keväänä eduskunta hyväksyi uuden ryhmäkannelain. Ensi lokakuusta lähtien ryhmä vahinkoa kärsineitä ihmisiä voi nostaa yhdessä kanteen vahingon aiheuttajaa vastaan. Valitettavasti uutta ryhmäkannetta ei voi käyttää ympäristöasioissa. Miksi tämä mahdollisuus estettiin? Kenen pukinsorkka tässäkin on takana?