Aikainen lähtö vielä aamuhämärässä Turusta klo 8 junalla Saloon. Asemalta kävelen Kauppakeskus Plazaan kahvila Figaroon. Harvinaista kyllä, olen ehdokkaista ensimmäisenä paikalla.

Kymmenkunta vanhempaa herrasmiestä istuu kahvilassa jo aamukahvilla. He kertovat tulevansa lähes joka päivä tänne kahvilaan parantelemaan heti aamusta maailmaa.

Saan jakaa heille vaaliesitteitäni, kunhan lupaan samalla vastata kysymysryöppyyn: Miksi Suvi-Anne on niin katkera? Onko hänen nyt parempi olla yritysmaailman palveluksessa? Jaa, enpä osaa vastata toisen puolesta, mutta toivottavasti voi paremmin.

Rupattelumme katkeaa, kun salolainen ehdokkaamme, pääluottamusmies Raimo Nieminen kävelee paikalle ja alkaa järjestellä luvattua kahvitusta. Muutkin ehdokkaat saapuvat vähitellen ja viimein myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton vaalistartti alkaa Martti Korhosen puheella. Mara vetelee puheensa kokeneen politiikon rutiinilla.

Tunnin kuluttua lähdemme kohti Loimaata. Saan kyydin Raimo Niemisen autolla. Matkalla kännykkäni soi. Kahvila Figaron emäntä ihmettelee, kuka maksaa tarjotut 60 kahvikupillista ja pullat. Voi Jukkaa! Toiminnanjohtaja Jukka Tamminen on lähtenyt niin kiireellä, että jätti yhteystiedot antamatta.

Loimaan torilla paikallinen ehdokkaamme, rehtori Jarmo Rasi tarjoilee soppatykistä hernekeittoa. Me muut ehdokkaat jaamme toriväelle, vähän niinkuin taustavoimina, omia esitteitämme ja vaalikarkkeja.

Hyytävässä tuulessa kuulen, että ei tarvitse olla huolissaan ilmastonmuutoksesta. Olisi vain mukavaa, että ei tarvitsisi enää palella talvisin. Väitän vastaan, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa aavikoitumista ja lisää nälänhätää siellä, missä jo nyt kärsitään äärimmäisestä köyhyydestä.

Runsaan tunnin jälkeen kiertue jatkuu kohti Uuttakaupunkia. Pääsen Mikko Immosen ison asuntoauton/vaalivaunun kyytiin, jossa on jo Turusta asti ollut mukana Nana Korpelainen.

Uudessakaupungissa mynämäkeläinen Mikko ajaa harhaan ja kysyy, missä kahvila Anet sijaitsee. Paikalla on iso joukko tuttuja ja uusiakin kasvoja odottamassa. Aina aktiiviset Klaus Peurla ja Henna Jokinen toivottavat ensimmäisinä halaamalla tervetulleiksi.

Lasken, että meitä vasemmistoliiton varsinais-suomalaisia ehdokkaita on paikalla peräti kymmenen. Tunnelma on niin mukava, että yht´äkkiä huomaan puhuvani kuin vanha kansanedustaja Anna-Liisa Jokinen aikoinaan, että toivottavasti meistä ehdokkaista neljä tai viisi istuu seuravassa eduskunnassa!

Hilpeyttä herättää myös yleisön joukosta heitetty kysymys: Miksi eläkkeet eivät ole nousseet, vaikka keskustan ehdokas, nykyisin ministeri Liisa Hyssälä neljä vuotta sitten lupasi nostaa niitä 300 eurolla? Täytyy vain ihmetellä, että ministeriksi asti pääsee melko löysillä puheilla.

Taas lähdetään matkaan, vaikka kysymyksiä olisi satanut etenkin Martti Korhoselle, joka on täällä harvinainen vieras.

Turun torilla on kahviteltta jo pystyssä. Mirka Muukkonen jakaa vasemmistoliiton ympäristöesitettä. Ilokseni huomaan viisi tukiryhmäläistäni, jotka Annika-liivit päällään jakavat esitteitä. Ulla Syväkari, Mirja Kautonen ja Maija Jokinen ovat vauhdissa ja opastavat kahta uutta tukiryhmäläistä, miten rohkeasti ja ystävällisesti pitää lähestyä kiireisiä bussiin ryntääviä turkulaisia.

Taas kuluu tunti nopeasti ja ehdokkaat kiitävät kuka mihinkin tilaisuuteen. Itse lähden vielä katsomaan talkookämppään, miten vaalijulisteiden liisteröinti etenee.

Vihdoin kotona kello 20. Televisio auki ja iltauutiset päälle. On kovan päivän ilta. Tulipa kierrettyä vauhdilla päivässä koko Varsinais-Suomi.