Eilen eduskunnan suullisella kyselytunnilla keskusteltiin Iijoen Kollajan tekoaltaasta. Energiayhtiö Pohjolan Voima on käynnistänyt jälleen tekoallashankkeen ympäristöarvioinnin Pudasjärvellä pidetyllä yleisötilaisuudella. Alueen asukkaiden kannalta tilanne on järkyttävä. Asukkailla on ollut hyvä syy uskoa, että kaksikymmentä vuotta sitten säädetty koskiensuojelulaki olisi lopullisesti haudannut koko Kollajan tekoallashankeen.

Uusi ympäristöselvityshanke ajaa ihmiset jälleen pelkäämään omien kotiseutujensa puolesta. Iijoesta on kehittynyt yksi maan parhaista virkistyskalastusjoista ja seudun asukkaat ovat investoineet paljon alueen matkailuun.

Keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäen mielestä allashankkeen uudelleen käynnistämisessä ei ole mitään pahaa. Lehtomäen mukaan hankkeella on tarkoitus vain tunnustella yhteiskunnallista maaperää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tunnustellaan hallituksen maaperää. On hallituksesta kiinni tuoko se eduskunnan käsittelyyn koskiensuojelulain muutoksen, jolla myös Kollajan rakentaminen tehdään mahdolliseksi.

Hallitusohjelmassa ei ole koskiensuojelulaista mitään mainintaa, joten vihreät saattavat joutua antamaan tässäkin asiassa periksi. Alueen ihmisille, elinkeinolle ja ympäristölle Kollajan rakentaminen olisi todella surullinen käänne. Toivottavasti kerran haudattu pysyy kuopassaan.