Uutisten mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj arvioi paraikaa lähettääkö se vaalitarkkailijoita Suomen eduskuntavaaleihin. Vaalitarkkailijoiden tarve demokraattisessa Suomessa tuntuu ensi alkuun vieraalta, mutta kun asuu Turussa, niin johan alkaa mieli muuttua.

Etyjin vaaliasiantuntijat arvioivat vastaako Suomen vaalilainsäädäntö ja vaalien valmistelu Etyjin säännöksiä vaalien tasa-arvoisuudesta ja läpinäkyvyydestä. Asiantuntijat tapaavat vaalihallinnon, medioiden, puolueiden sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Selvityksen perusteella Etyj päättää onko
vaalitarkkailijoiden lähettäminen Suomeen tarpeen.

Vaalitarkkailijat olisivat Turussa tosi tarpeen. Tammikuun viimeisenä päivänä kiinteistölautakunta teki päätöksen, joka voi olla perustuslakimme vastainen. Lautakunta päätti kieltää kaiken muun kuin maksetuilla mainospaikoilla olevat vaalimainokset omistamillaan maa-alueilla koko Turun kaupungin alueella. Lautakunnan päätös tarkoittaa sitä, että tulevissa vaaleissa kaupunkialueen mainonnassa näkyvät vain ne, joilla on rahaa.

Lautakunnan päätökseen on ehtinyt ottaa jo kantaa Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen. Hänen mukaan "sananvapaus perusoikeutena ja osallistumisoikeuksia koskevat säännökset ovat vahvempia kuin kunnan omistusoikeus".

Käytännössä kaupungin päätös tarkoittaa, että köyhillä on huomattavasti vaikeampaa saada näkyvyyttä vaalitaistossa kuin rikkaiden. Varakkaat ehdokkaat ostavat itselleen helposti näkyvät paikat bussien kyljistä ja bussikatoksista.

Demokratia ei toteudu aidosti mikäli kaikilla ei ole tasa-arvoisesti mahdollisuuksia saada mielipiteitään näkyville. Etyjin vaalitarkkailijoita on tarvittu tähän asti maissa kuten Albania ja Turkmenistan, koska yleensä köyhän opposition on ollut siellä vaikea saada ääntään kuuluviin.

On hyvä, että kulttuurikaupungiksi itseään tituleeraava kaupunki hakee kulttuurivaikutteita myös kaukomailta. Tämä lienee nyt uudenlaista kulttuurivaihtoa Suomen Turun malliin!