Olen seurannut huolestuneena viime aikojen tapahtumia Tiibetissä. Lehtitietojen mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut jo ainakin sata ihmistä. Kiinan viranomaiset ovat taltuttaneet Tiibetin puolesta järjestetyt mielenilmaukset.

Jaksan aina ihmetellä, miksi rauhanomaiset ratkaisut, suvaitsevaisuus ja muiden toiveiden huomioon ottaminen ovat niin vaikeita maailmanpolitiikassa.

Osansa sai myös suomalainen Yleisradion toimittaja Katri Makkonen, joka Gansun maakunnassa joutui viranomaisten pidättämäksi. Toimittajaa vaadittiin luovuttamaan tekemänsä haastattelumateriaali. Sananvapaus ja tiedotusvälineiden vapaa toiminta ovat yksi oikeusvaltion peruskivistä.

Oman maan kansalaisiin hallinnon toimet kohdistuvat luonnollisesti paljon ankarammin. Journalisteja painostetaan jatkuvasti. Monet kiinalaisaktivistit ovat kotiarestissa, tiukan poliisivalvonnan alaisina ja heitä pidätetään ilman oikeudenkäyntejä. Kiina teloittaa eniten ihmisiä maailmassa, eikä kuolemanrangaistusta koskevia tilastoja julkisteta.

Kiinan tavoitteena on antaa ulkovalloille siloiteltu ja onnellinen kuva maastaan. Juuri nyt Kiinan pääkaupungissa Pekingissä valmistaudutaan elokuun 8. järjestettäviin olympialaisten avajaisiin.

Olympialaiset ovat maailman arvokkain kansainvälinen urheilukilpailu, joka järjestetään vain joka neljäs vuosi. Olympialaisia näytetään nyt valmisteltavan ilmeisesti piittaamatta ympäristöstä ja ihmisoikeuksista.

Maailmalla mietitään jo ihan aidosti koko Pekingin olympialaisten jättämistä väliin. Olympialaisten järjestäminen Pekingissä on kuin kaksiteräinen miekka.

Kiinan avoimuuden kannalta on hyvä, että maahan saapuu paljon ulkomaisia ihmisiä, joiden osallistuminen voi viestiä Kiinalle avoimen yhteiskunnan eduista.

Osallistuminen Pekingin olympialaisiin voi toisaalta toimia Kiinalle signaalina, että ongelmista huolimatta osallistujamaat hyväksyvät ihmisoikeusrikkeet.

Ulkoministeriön poliittinen valtiosihteeri Teija Tiilikainen on jo keskustellut Tiibetin tapahtumista Kiinan suurlähettilään Ma Keqingin kanssa. Tiilikainen oli tapaamisessa esittänyt suurlähettiläälle Suomen paheksunnan Yleisradion kirjeenvaihtajan kiinniotosta.

Riittääkö tämä Suomen reaktioksi vai pitääkö meidänkin harkita olympialaisten avajaisjuhlallisuuksien boikotointia?