Luin tämän aamun lehdestä vähän yllättyneenä, että demarit vaativat vanhuksille hoivatakuuta. Hienoa! Suomessa vanhustenhuoltoon käytetään tunnetusti vähemmän rahaa kuin muissa Pohjoismaissa. Tällaista jo eduskunnassa istunutta kansanedustajaa kuten minä, alkaa kuitenkin ihmetyttää, miksi herätys tulee vasta nyt.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jo viime keväänä vasemmistoliitto teki eduskunnassa lakialoitteen siitä, että vanhuksille täytyy luoda hoivatakuu. On iso yhteiskunnallinen tasa-arvo-ongelma, että eri kunnissa asuvat ikä-ihmiset saavat erilaista palvelua tai jopa jäävät kokonaan ilman sitä. Kiitos Sdp:lle tuesta, joka tulee vähän myöhässä eduskunnan ollessa jo lomalla.

 

Nykyisin on kunnan arvioitava 80 vuotta täyttäneen hoivan ja palvelun tarve. Kunnalla ei kuitenkaan ole velvoitetta järjestää tätä tarvittavaa palvelua. Inhimillisesti luulisi, että jokainen kunta ilman muuta järjestää tarvittavan avun, mutta käytännössä näin ei vain olekaan.

 

Tämän epäkohdan poistamiseksi teimme eduskunnassa konkreettisen aloitteen, että kunnan on käytävä arvioimassa jokaisen 75 vuotta täyttäneen avun tarve ja järjestettävä tämä apu.

 

Lakiesityksemme tähtää siihen, että mahdollisimman moni ikääntynyt voi elää itsenäisesti omassa tutussa kodissaan. Kotona hoitaminen on myös käytännössä laitoshoitoa edullisempaa. Kotipalvelu on aivan välttämätöntä useimmille vanhuksille, jotta he voivat asua edelleen kotonaan ja elää ihmisarvoista elämää.

 

Lakialoitteemme sai eduskunnassa nuivan vastaanoton. Toivottavasti poliittinen dementia ei iske äkillisesti ja salakavalasti taas heti vaalipäivän jälkeen, vaan vanhusten avuntarve muistetaan vielä silloinkin.