Leppäkerttu, leppäkerttu näytä mulle sarves… Lapsuuden lorun mukaan huomenna tulee pouta, mikäli leppäkerttu näyttää sarvensa. Sama fiilis tulee nyt lähes päivittäin julkaistuista vaaligallupeista. Mikäli gallupmuutos on prosenttiyksikön tai muutaman kymmenesosan suuntaan tai toiseen, povataan heti vuoroin punamulta- tai porvarihallitusta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Gallupnikkareilta näyttää unohtuneen, että hallituksia ei muodosteta mielipidemittausten pohjalta, eikä edes varsinaisen vaalituloksenkaan pohjalta. Uuden perustuslakimme luoman käytännön mukaan suurin puolue toimii hallitusneuvottelujen priimusmoottorina ja hallitus muodostetaan todellisuudessa asianeuvottelujen, ei puhtaan vaalimenestyksen pohjalta.

 

Turun Sanomat ennusti vanhaan tapaansa vaalien alla maaliskuun alussa, että vasemmistoliitto menettää "jälleen kerran" Varsinais-Suomessa toisen paikkansa, nyt vihreille.

 

Olen nyt itse kierrellyt vaalikentillä ympäri Suomea eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden takia aikaisempia vaalikertoja enemmän. Voin nyt jo varmuudella sanoa, että Turun Sanomien ennustusta on mahdotonta uskoa. En muista, koska viimeksi vasemmistoliittoon olisi suhtauduttu yhtä myönteisesti ja kannustavasti. Tulee todella paljon palautetta, että puolue on nyt oikealla asialla ja ainoa oikea vaihtoehto. Oikeasti vasemmalla!

 

Jotain tällaista on kentän palautteen mukaan jo pitkään kaivattu. Usein tämän repliikin lausujan suussa sihahtaa nimi Siimes, mutta haluan silti muistuttaa, että Suvi-Anne oli, itsepäisiä ulkopolitiikan- ja Natolinjauksiaan lukuun ottamatta, moderni puheenjohtaja ja tarpeellinen piristysruiske uudistushakuiselle puolueelle.

 

Ennakkoäänestyksen vilkkaus on ylittänyt odotukset. Se antaa aiheen toivoa, että lopullinen äänestysprosentti nousisi aiemmista. Se olisi hyvä juttu. Ennakkoäänestyspaikkojen tuominen kauppakeskuksiin lähelle ihmisten arkea on ollut hyvä keksintö. Se on selvästi lisännyt ennakkoon äänestämisen suosiota.

 

Varmaa on kuitenkin, että yhtään eduskuntapaikkaa ei ole vielä jaettu millekään puolueelle. Eikä jaetakaan, ennen kuin äänestysuurnat avataan ja äänet oikeasti lasketaan. Sitä ennen on muistettava käydä äänestämässä. Toivottavasti leppäkerttu on suotuisalla päällä ja sunnuntaina on poutaa ja lämmintä. Säällä on perinteisesti ollut suuri vaikutus äänestysvilkkauteen.