Lääkehuollon hallinnon tehtävät on päätetty organisoida uudelleen perustamalla uusi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) on päättänyt alueellistaa uuden keskuksen Kuopioon. Käytännössä tämä tarkoittaa Lääkelaitoksen noin 200 työpaikan siirtoa toiselle puolelle maata.

Nykyesityksen sijaan olisi lääkealan tutkimuksen ja kehittämisen keskittäminen Kuopioon perusteltua. Asian valmistelu ei kuitenkaan ole sujunut tyylikkäästi. Työntekijöiden mielipide jyrättiin ylimielisellä sanelupolitiikalla, eikä kompromisseihin ollut todellista halua. Yli 90 prosenttia Lääkelaitoksen henkilöstöstä on ilmoittanut, ettei voi muuttaa laitoksen mukana pois pääkaupunkiseudulta.

Valtion ei tarvitsisi omaksua kaikkia yksityisen sektorin huonoimpia käytäntöjä. Työntekijöiden pakkosiirto osoittaa hätkähdyttävää ylimielisyyttä. Myös etätyömahdollisuuksia olisi voinut selvittää enemmän. Työntekijöiden kuuleminen ei tarkoita sitä, että korvat suljetaan jos kuultu viesti ei miellytä.

Myös Eduskunnan tarkastusvaliokunnan tuore selvitys havaitsi ongelmia hallituksen alueellistamispäätöksissä. Selvityksen mukaan esimerkiksi alueellistamisen valtiontaloudellisten vaikutusten arviointi on laiminlyöty.

Lääkelaitoksen alueellistamisen kustannukset tulevat olemaan erittäin suuret. Tuntuu oudolta, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok), joka muuten vahtii valtion kukkaronnyörejä, ei puutu tähän asiaan. Asia on arveluttava sikälikin, että Katainen sattuu olemaan Kuopion vaalipiiristä. Haiskahtaa siltarumpupolitiikalta.

Huonosti harkitun pakkosiirron seurauksena on suuri riski, että Lääkealan keskuksen toiminnot halvaantuvat pitkäksi aikaa. Henkilöstö on varoittanut jopa lääketurvallisuuden vaarantumisesta.

Järkevä uusien toimintojen alueellistaminen on kannatettavaa. Hajasijoituksesta ei saa kuitenkaan tulla itsetarkoitusta. Tehokkaasti toimivien valtionlaitosten siirtäminen riskeistä välittämättä ja poliittisten tarkoitusperien mukaisesti on arveluttavaa.

Kymmenen vuotta jatkuneen valtionhallinnon alueellistamisen myönteiset vaikutukset ovat jääneet toistaiseksi vähäisiksi. Lääkealan osaamisen vahvistaminen Kuopiossa olisi sinänsä kannatettavaa. Lääkealan työntekijöiden työmotivaation ja työilmapiirin heikentyminen ei sen sijaan ole kenenkään etu.