<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vaaleissa vasta valittu uusi eduskunta on viimeinkin aloittanut täysipainoisesti työnteon. Tällä viikolla eduskunnassa on keskusteltu uuden keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n hallituksen ohjelmasta.

 

Yksi mielenkiintoisimmista ja poliittisesti herkullisimmista aiheista on kokoomuksen sairaanhoitajille lupaama 500 euron palkankorotus. Lupaus juontaa juurensa Ilta-Lehdessä 12.2.2007 olleeseen vaalikyselyyn, jossa puolueilta kysyttiin: "Sairaanhoitajien peruskuukausipalkkaa pitää nostaa vähintään 500 eurolla. Kyllä vai ei?"

 

Kaikki muut puolueet paitsi keskusta kannattivat korotusta. Hallituksessa on nyt siis kokoomuksen lisäksi myös Rkp ja vihreät tämän korotuksen takana. Eduskuntakeskustelun perusteella myös oppositio on laajasti naisten palkkojen nostamisen kannalla. Kaiken pitäisi siis olla hyvin – tasa-arvo lisääntyy!

 

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että juuri kokoomus vähättelee lupaustaan. Puheenjohtaja Katainenkin kiemurtelee eduskunnan puhujapöntössä kuin mato ongenkoukussa. Yhtenä päivän selitellään yhtä ja toisena toista. Voi voi, toivottavasti kokoomuksella ei tässäkin asiassa ole käynyt "valitettava kömmähdys".

 

Vastikään kokoomuksen puoluetoimisto selitti edellistä "kömmähdystään", jossa naissukupuolta edustava puoluesihteeri Taru Tujunen pistettiin ottamaan syyt niskoilleen.

 

Journalisti-lehden kyselyssä ennen vaaleja kokoomus kannatti tekijänoikeusasioiden säilyttämistä opetusministeriössä. Vaalien jälkeen kanta vaihtui päinvastaiseksi. Hallitusneuvotteluissa puolue ajoikin tekijänoikeuksien siirtoa työ- ja elinkeinoministeriölle eli käytännössä valmisteluvaltaa työntekijöiltä työnantajille.

 

Jos luvattuja palkkarahoja ei sairaanhoitajille löytyisikään, niin taas olisi Suomessa yksi kansalaisryhmä enemmän, joka ei usko poliittiseen demokratiaan. Siitä kuuluisi kyllä nyt kiitos kokoomukselle.

 

Hallitus on puhunut kauniisti tasa-arvotupon puolesta. Hallituksen on yhtenä kolmesta tupo-pöydän jäsenenä toimittava aktiivisesti, jotta vinoutunut palkkapolitiikka saadaan kuntoon. Vanhaa tuttua ja kaikkien myöntämää asiaa on, että naisen euro on 80 senttiä.

 

Sairaanhoitajien palkkojen korotus olisi luonnollisesti vasta ensiaskel palkkatasa-arvon suuntaan. Tämä päänavaus olisi nyt helppo saavuttaa, jos vain vaalilupaukset pitävät. Tämän jälkeen on myös muille naisten matalapalkka-aloille

sitten helpompi vaatia tasa-arvoa ja palkankorotuksia.

 

Suomalaisen palkkaepätasa-arvon taustalla on vinoutunut arvomaailma, jossa samantyyppisellä koulutuksella ja ammattitaidolla ihmisille voidaan maksaa täysin erisuuruista palkkaa.

 

Kuvaava esimerkki on, että ihmisistä huolehtivalle vanhusten tai sairaiden hoitajalle maksetaan huomattavasti heikompaa palkkaa kuin koneiden ja nippeleiden toimintaa valvovalle insinöörille. Haloo tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus!