Eilen illalla ei ollut mukava istua pitkään venyneessä Yleisradion hallintoneuvoston kokouksessa. Ikävän tunnelman aiheutti työntekijöiden irtisanomiset.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Voi olla idealistista kuvitella, että julkisen vallan tulee olla esimerkkinä ja näyttää mallia. Eduskunta on jatkuvasti – ainakin puheiden tasolla – vaatinut, että ihmisten työuraa on pidennettävä. Eläkeikää on nostettu 68 vuoteen ja perusteettomien pätkätöiden teettäminen on lailla kielletty.

 

Nyt eduskunnan valvonnan alla toimiva Yle on irtisanonut asiaohjelmien ja dokumenttien tekijöitä ja on siirtymässä pätkätöiden käyttäjäksi. Se on tehty ilmeisen heppoisilla perustella, sillä työntekijöiden ammattiliitto on vienyt irtisanomiset oikeuden käsittelyyn, koska pitävät irtisanomisia laittomina.

 

Entuudestaan on jo oikeudessa vireillä toistakymmentä maakuntaradioiden irtisanomisiin liittyvää juttua.

 

Hyvää henkilöstöpolitiikkaa ei ole sellainen, jota pitää käsitellä tuomioistuimissa. Työntekijöiden arvostamisesta kertoisi se, että uudelleenorganisoinnissa tehdään yhteistyötä ja sovitaan työtehtävien uudelleen järjestelyistä ja lisäkoulutuksesta.

 

Julkisen palvelun Yleisradion tärkein tehtävä on asiaohjelmien tekeminen. En voi mitenkään ymmärtää, että juuri niistä tehtävistä irtisanotaan ihmisiä.