Osallistuin sunnuntaina toisen kerran elämässäni BirdLifen pihalintujen bongaukseen. Viime vuonna siihen osallistui 15 000 ihmistä 10 000 pihalla.

Se oli jännittävää, ihan kuin jossain kilpailussa. Yllättävintä oli, että lumisessa talvimaastossa pihoilla ja metsässä on niin paljon ja erilaisia lintuja. Pitää vain malttaa keskittyä niitä hiljaa tarkkailemaan.

Kiertelimme perheen isännän ja koiramme kanssa tunnin ajan Halisten liikuntapoluilla. Koira oli aivan ihmeissään, sillä se on tottunut määräämään tahdin. Nyt piti pysähtyä milloin missäkin pusikossa, kun isäntä halusi kiikaroida, kun kuului lintujen ääniä tai näkyi liikahduksia.

Näimme peräti kymmenen eri lintulajia ja 40 lintuyksilöä.

Aloitimme bongauksen lintulaudaltamme. Sinne ei tullut kuitenkaan nyt yhtään lintua.

Kun lähdimme kuntopolkua pitkin Aurajoelle kohti Halisten tilan hevostalleja, alkoi kuitenkin näkyä jännittäviä ja yllättäviä lajeja. Jo matkalla lensi ylitsemme harmaalokki, joka oli ilmeisesti matkalla Topinojan kaatopaikalta kohti satamaa.

Niitä oli nähty pihabongauksessa vain 36 pihassa koko Suomessa, kun sunnuntai-iltaan mennessä oli lintuhavaintonsa ilmoittanut 6 082 pihaa. Toiseksi harvinaisin havaintomme oli varpushaukka, joita koko maassa oli ilmoitettu nähdyn vain 305 yksilöä.

Rivitalojen pihalla kyhjötti koivussa mustarastas. Varsinainen lintuparatiisi oli kuitenkin Halisten hevostallit, jossa linnuilla varmaankin on talvellakin lämmintä ja syötävää.

Siellä ensin kuulimme ja sitten näimme metsikössä naputtelemassa käpytikan, joka päästi katselemaan touhujaan aivan läheltä puun alta.

Tallien pihalla puissa jökötti parissakin parvessa viherpeippoja ja keltasirkkuja, joita ei ole näkynyt meidän lintulaudallamme koko talvena lainkaan.

Samassa suhahti matalalla vielä varpushaukka ohi. Olimme melkein yhtä hyviä kuin presidentti Tarja Halonen, joka näki omassa pihabongauksessaan Mäntyniemessä peräti kanahaukan.

Viime vuonna näimme kotipihallamme vain viisi lintulajia, mutta yksilömäärä oli suurempi. Suurin syy oli silloin lämpimämpi talvi ja pihamme yli lentäneet 35  harmaalokkia.