Aamun hätkähdyttävä uutinen oli, että sisäministeri Anne Holmlund (kok) ei aio esittää puoliautomaattisten käsiaseiden täyskieltoa.

Kauhajoen joukkomurhan tutkintalautakunta suositteli puoliautomaattiaseiden täyskieltoa. Lautakunnan puheenjohtajan Pekka Saurin mukaan kertalaukauksia ampuvalla aseella uhrimäärät olisivat jääneet pienemmiksi.

Sekä Jokelan että Kauhajoen surmat tehtiin puoliautomaattisilla aseilla, joilla pystyy ampumaan tavallisia metsästys- tai tarkkuusaseita nopeammassa tahdissa. Hallituksen vastuulla on nyt esittää tehokkaita keinoja, joilla tragedioiden toistuminen voidaan estää.

Mikään yksittäinen toimenpide ei tietenkään riitä, mutta käsittämätöntä on, että sisäministeri ei ota käyttöön sitä kaikkein tehokkainta keinoa eli puoliautomaattiaseiden täyskieltoa.

En minäkään väitä, että puoliautomaattiaseiden kielto yksin olisi estänyt viime vuosien joukkosurmia. Se olisi kuitenkin todennäköisesti säästänyt monia ihmishenkiä.

Poliisin ja puolustusvoimien lisäksi kenelläkään muulla ei ole mitään syytä omistaa puoliautomaattiaseita. Niitä aseita ei ole suunniteltu tarkkuusammuntaan tai metsästykseen, vaan ne on suunniteltu ihmisten tappamiseen ja vahingoittamiseen. Pelkkään räiskimiseen ei ole syytä myöntää aselupaa kenellekään.