Kaikkea ne vaalit teettävät. Olin eilen Ylen Ajantasan vieraana naisten päivän merkeissä Vantaan Kuusijärven ulkoilualueella. Suoraa radio-ohjelmaa tehtiin savusaunassa! Pulahdin myös yllytyshulluna avantoon uimaan.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Paikalle oli kutsuttu viisi naiskansanedustajaa. Ainoastaan vihreiden Tuija Brax oli aikaisemmin käynyt avannossa. Nyt avantoon uskalsi myös demarien tasa-arvoministeri Tuula Haatainen ja minä sekä toinen toimittajaparivaljakosta Riitta Väkeväinen & Liisa Tukkimäki.

 

Toimittajat kertoivat naistenpäivän savusauna-ohjelman historiaa. Muutama vuosi sitten silloinen ulkoministeri Tarja Halonen oli saunomassa ja polskahti avantoon. Uutinen tästä levisi kansainvälisten tietotoimistojen kautta kohu-uutisena kaikkialle maailmaan. Yritinkin katsella BBC:n ohjelmaa, mutta en huomannut uintihetkemme uutista…

 

Itse asiassa vesi ei tuntunut yhtään kylmemmältä kuin kesäkuinen Saaristomeri. Johtui varmaan savusaunan hurjista löylyistä.

 

Naisten päivän merkeissä puhuimme saunan lauteilla luonnollisesti tasa-arvosta. Samaa mieltä olimme ongelmista: pätkätyöt, sovinismi ja naisiin kohdistuva väkivalta. Pohdimme myös sitä, miten miehet kaveripiirissä tekevät poliittisia päätöksiä saunan lauteilla.