Eilen tuli julkisuuteen tieto, että Yleisradiossa harkitaan peräti kolmen kanavan lakkauttamista. Lopetusuhan alla ovat huhupuheiden mukaan Radio Peili, ruotsinkielinen Radio Extrem sekä digikanava YLE Extra.

Paniikkireaktioiden takana Ylessä on se, että televisiomaksujen määrä on vähentynyt digisohlausten vuoksi dramaattisesti. Marraskuun alussa tv-maksun maksajia oli yli 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Ylen johdon selittelyjen mukaan suurin syy ovat digiboksien tekstitysongelmat. Pelkkä digitelevisioon siirtyminen vähensi tv-maksun maksajia jo 30 000:lla.

Tekstitysongelmista on ollut puhetta ja valituksia on tullut koko digihistorian ajan. Ylessä asiakkaiden palautetta ei ole näköjään otettu riittävän vakavasti. Ylen johdossa on ilmeisesti kuviteltu, että heillä on oikeus toimia oman päänsä mukaan ja odotettu, että kyllä kansa maksaa.

On ihan ymmärrettävää, että television katsojat äänestävät jaloillaan, kun eivät näytä saavan ääntään kuuluviin. Ylen johdossa on syytä katsoa sinne kuuluisaan peiliin. Syytä tekstitysongelmista ei voi vyöryttää pelkästään laitevalmistajien niskaan, vaikka heiltäkin voisi kyllä odottaa nopeampaa parannusta laitteisiin.

Yleisradio on Suomen kansan omistama tv-yhtiö. Minusta se kuulostaa ylevältä. Meillä kansalaisilla on oikeus odottaa, että tekstityksetkin kulkevat ajallaan.