Tässä alkaa jo oppositiopuolueellakin mennä jauhot suuhun eikä tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä, kun seuraa hallituksen toilailuja. Aikooko hallitus omalla toiminnallaan tehdä opposition tarpeettomaksi?

Naapurimaassammekin on tosin tällä hetkellä vähän vastaavanlainen systeemi. Siellä valtaapitävät ovat itse perustaneet itselleen opposition, jolloin oikeaa oppositiota ei enää "tarvita". Ehkäpä hallitus onkin kopioinut toimintamallinsa Venäjältä, sillä kokoomuksella on tunnetusti suomalaisista puolueista läheisimmät suhteet venäläiseen valtapuolueeseen.

Päivähoidon nollamaksuluokan poisto alkaa saavuttaa dramaturgista huippuaan. Toinen näytös on loppupuolella, kun suurin hallituspuoluekin irtautuu yhdessä sovituista pienituloisimpien lapsiperheiden kyykyttämisestä.

Ensin vihreät kilvan todistelivat puoluekokouksessaan, että he eivät ole koskaan hyväksyneet nollamaksuluokan poistoa. Nyt pesäeroa tehtyyn päätökseen tekee myös keskusta. Ensin europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen suulla ja nyt uhoaa peräti puoluesihteeri Jarmo Korhonen, että keskusta ei kannata ilmaisen päivähoidon poistamista.

Epäilys, että kyseessä olisi kokoomuksen ovela suunnitelma oman opposition perustamisesta, on ehkä kuitenkin liioiteltu. Koko päivähoitomaksujen nollaluokan poisto uhkaa kaatua nyt työväenpuolue kokoomuksen niskaan muiden hallituspuolueiden livettyä yhteisestä rintamasta.

Vaikea enää uskoa, että näytelmä voi saada muuta loppua kuin mikä on oikein. Kokoomuksenkin on vihreiden ja keskustan tavoin nöyrryttävä, että tehty päätös oli typerä. Pienituloisimpien lapsiperheiden päivähoito-oikeus on säilytettävä.

Toivottavasti tämä näytelmä saa onnellisen lopun vai onko siihenkin olemassa joku valmis käsikirjoitus?