Vaaleissa vihreät profiloituivat pätkätyöläisten, opiskelijoiden ja lapsiperheiden ystäviksi. Kansalaispalkkaa kehuttiin, sillä päästään eroon nykyjärjestelmän nöyryyttävyydestä ja luukulta luukulle hyppäämisestä.

Hallitus on nyt avannut linjansa perhepolitiikan saralla. Heti alkuun suunnitelmissa on poistaa päivähoidon nollamaksuluokka. Perheiden ystävät aikovat laittaa esimerkiksi työttömät vanhemmat, opiskelijavanhemmat ja pätkätyötä tekevät yksinhuoltajavanhemmat maksamaan kokopäivähoidosta, jos päivähoidolle on tarvetta.

Kovin nopeasti vihreät omaksuivat kokoomuksen kannustusretoriikan. Enää ei puhuta vastikkeettomasta kansalaispalkasta, vaan rahaa saa vain, jos tekee tulosta tai muuten täyttää kunnon kansalaisen kelpoisuusehdot. Keskustalta on omaksuttu kuuluisa vaalilupausten pettämisen jalo taito.

Hallitus on tekemässä samalla kuitenkin pieniä korotuksia lapsiperheiden etuuksiin. Kymmenen euron korotus yksinhuoltajille maksettavaan lapsilisään on huono vitsi verrattuna nollamaksuluokan poistoon.

Kaikista pienituloisimmat yksinhuoltajien perheet eivät hyödy tästäkään korotuksesta, sillä korotus leikkaantuu pois toimeentulotuen varassa eläviltä perheiltä. Ei kovin lapsiperhemyönteistä vihreät.

Vaalien alla vihreät suuntasivat yhden kampanjansa kärjistä juuri lapsiperheiden köyhyyteen. Mainoslause oli otsikoitu "Muutama sana siitä, mistä muut vaikenevat".

Vihreät olivat mainoksessa kovin huolissaan lisääntyneestä lapsiperheiden köyhyydestä. Keinoksi tarjottiin lapsiperheiden tukien korottamista.

Vaalimainoksessa vihreät hurskastelivat sillä, että mieluummin pitäisi satsata perheisiin eikä jätteisiin. Nyt kuitenkin näyttää, että vihreät ovat heittämässä subjektiivisen päivähoito-oikeuden estoitta jätekoriin.

624917.jpg