On kinkkujen aika. Esimerkiksi Turun kauppahallin kauppiailta on tilattu niitä jo tuhatmäärin. Kinkunsyönnin suosiota ei hillitse edes irlantisesta sianlihasta löytynyt myrkyllinen dioksiini.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vakuuttaa, ettei suomalaisille kuluttajille koidu dioksiiniskandaalista vaaraa. Jouluruokaa voi siis syödä ilman myrkytysvaaraa tai syöpäriskiä!

Irlantilaiset eivät dioksiinia saa myydä, mutta suomalaisillapa onkin siihen ihan oma poikkeuslupa. Joulupöydän varsinainen dioksiinipommi on Itämeren silakka, jota saa Suomessa myydä EU:n poikkeusluvalla. Sen sijaan myrkkykalan vienti muihin maihin on kielletty.

Dioksiinilupa on voimassa vuoden 2011 loppuun ja se koskee silakan lisäksi lohta, nahkiaista, taimenta, nieriää ja muikunmätiä. Itämeren herkut sisältävät usein myös PCB:tä ja muita teollisuusmyrkkyjä.

Maailman elintarviketeollisuus kehittää kilvan uusia terveysvaikutteisia ruokia ylipainosta ja kolesterolista kärsiville länsimaiden kuluttajille.

Kaikilla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Italialaiset myivät taannoin Eurooppaan tonneittain pilaantunutta juustoa ja Kiinassa kymmeniätuhansia lapsia joutui sairaalahoitoon melamiinimaidon takia. Teollisuuskemikaalin avulla yritettiin saada heikkolaatuinen maito näyttämään paremmalta.

Ruoan mainontaan upotetaan maailmassa miljardeja joka vuosi. Elintarviketeollisuuden myymät mielikuvat puhtaasta luonnosta ja terveydestä peittävät alleen teollisen tehomaatalouden raadollisuuden.

Häkkikanat ja muut tehotuotannolle alistetut eläimet eivät usein lyhyen elämänsä aikana näe edes päivänvaloa. Lohetkin saavat punaisen värinsä niille syötetyn rehun sisältämästä väriaineesta. Hormonit, antibiootit ja kemikaalit ovat "puhtaan" ruoantuotannon arkipäivää.

Vaihtoehtoja on olemassa, eikä ruokakaupassa aina tarvitse tuntea syyllisyyttä. Luomuporsaiden luomuravinto ja stressitön kasvuympäristö vaikuttavat myös kinkun makuun. Perinteisen kinkun kilohinta on neljä euroa, luomukinkku on kolme kertaa kalliimpaa.

Samalla hinnalla saa siis joulupöytään pienemmän kinkun, mutta myös hyvän mielen.