Viime viikolla Ylen A-studio ohjelmassa näytettiin järkyttävää kuvaa suomalaisilta eläintiloilta. Ohjelmaa katsoessa tuli todella epämiellyttävä olo.

Elintarviketurvallisuutta valvova Evira on viime viikonlopun ja alkuviikon aikana tehnyt tarkastuksia maatiloille eläinsuojelujärjestö Oikeutta Eläimille antaman vinkkilistan perusteella. Eviran mukaan tiloilta ei ole löytynyt eläinsuojelurikkomuksia.

Mitenkähän tämä pitäisi nyt ymmärtää? Ovatko A-studion esittämät eläintilojen kauhukuvat lainmukaista eläintenpitoa vai onko kaikilla tiloilla parannettu tapoja.

Itse suhtaudun hyvin varauksellisesti tehokasvattamiseen. Maatalouden eläinten elinolosuhteissa olisikin paljon parannettavaa. Aivan varmasti hintakilpailut ja kinkkujen polkumyynnit tuntuvat eläinten elinolosuhteissa.

Liian usein näyttää unohtuvan, että myös tuotantoeläin on tunteva olento.

Jos jollekin hyvinvointi ei ole riittävä syy puuttua eläinten elinolosuhteisiin, niin toinen seikka kokonaan on elintarviketurvallisuus. Piittaamattoman eläinten pidon vuoksi on olemassa sikaloita ja kanaloita, jossa elävien yksilöiden seassa on heidän kuolleita lajitovereitaan. Tällaista näytettiin ainakin A-studion ohjelmassa.

En usko, että kenestäkään on miellyttävä ajatus, jos kuollutta lajitoveriaan näykkinyttä possua tarjotaan sinappihuntuun verhottuna joulupöydässä.