Hallitus antaa Kööpenhaminan ilmastokokoukseen valmistautumisesta tiedonannon huomenna. Kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) epäilee blogissaan, että hallitus on heittänyt pyyhkeen kehään ennen kuin ottelu on edes alkanut.

Toivoa on silti yhä: EU:n lisäksi myös Kiina ja Yhdysvallat ovat tahoillaan väläytelleet halua päästöjen vähentämiseen. Myös YK:n pääsihteeri uskoo sitovan sopimuksen olevan mahdollinen.

Riippumatta Kööpenhaminan neuvottelujen lopputuloksesta on Suomessa laadittava konkreettinen aikataulu, jolla siirrytään energiasyöpöstä Nurmijärvi-yhteiskunnasta ekologiseen asumiseen, liikenteeseen ja energiantuotantoon.  

Vasemmistoliiton viime vuonna eduskunnassa esittämä ilmastolaki on tarpeen koko yhteiskunnan sitouttamiseksi vuotuisiin päästövähennyksiin.

Suomen hallitukselta näyttää tyystin kadonneen oma aloitteellisuus. Vihreillä on toki roolinsa pitkän aikavälin unelmien maalareina, mutta tämän päivän todellisista ratkaisuista päättävät kokoomus, keskusta ja muut elinkeinoelämän juoksupojat.

Tietoyhteiskunnassa olemme tuoreen raportin mukaan jo pudonneet muiden maiden kelkasta. Pelkäänpä, että meille käy näin myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.