Tankki täyteen -ohjelmassa joskus 70-80-luvulla huoltoaseman pitäjä Sulo Vilén osti aina kaikenlaista "tarpeellista" vain siksi, että oli saanut ostoksensa halvalla. Kerran Sulo osti paloauton, vaikka ei sitä tarvinnut mihinkään. Peusteluna paloauton hankinnalle oli sama kuin aina ennenkin: "kun halvalla sai". Paloauto ei muistaakseni edes toiminut.

Uutisoinnit viimeaikaisista julkisista kilpailutushankinnoista on nostanut mieleeni Sulo Vilénin elämänohjeen "kun halvalla sai". Esimerkkinä näistä surullisimmista halvalla saaduista kokemuksista ovat italialaiset Pendolinot ja Siemensin intialaiselta tytäryhtiöltä alihankintana tilattu ydinvoimalan turbiinilaitos.

Suomalaiset keliolosuhteethan ovat niin hirveät, että italialaisten Pendolinojen on ihan mahdotonta selvitä matkanteosta täällä meillä. Vähän aikaa sitten pendolinoyksiköt irtosivat toisistaan vauhdissa, kun junien liitososaan oli päässyt sadevettä. Kohta tulee lunta ja pakkasta - ja luulen, että ainakin turunjunaa saa odotella tai sitten odotellaan junassa.

Olkiluodon ydinvoimalan työmaa on jo noin vuoden myöhässä aikataulusta, kun kilpailutuksella hankittujen alihankintafirmojen kanssa on ollut kaikenlaisia ongelmia. Viimeksi  Siemensin intialaiselta tytäryhtiöltä alihankintana tilatussa turbiinilaitoksessa on havaittu suunnitteluvirheitä, kun Intiassa ei oltu osattu ottaa huomioon pohjoista ilmastoamme. Osa jo tehdyistä turbiinihallin betonivaluista on jouduttu piikkaamaan auki. Taas seisovat työt.

Näitä esimerkkejä on kyllä lisää ja uusia tulee, sillä kilpailuttamisinto ei näytä laantuvan. Minusta on tärkeää, että käytettäessä yhteisiä varoja ollaan tarkkoja ja taloudellisia. Jotenkin on kuitenkin vaikea ymmärtää sitä, että kun kaikki sen tietävät, että halvalla saa harvoin priimalaatua, niin miksi silti päättäjät käyttäytyvät kuin Sulo Vilén aikoinaan.