Tällä viikolla Valio kertoi vetävänsä pois markkinoilta 30 000 – 40 000 litraa erilaisia ruokakermoja.  Ruokakermoista on löytynyt ympäristömyrkyksi luokiteltavaa dioksidia. Suuri altistuminen dioksiinille voi aiheuttaa kehityshäiriöitä ja syöpää. Eli onpa hyvä, että vetävät pois kaupoista!! Mutta miten näin vaarallista tavaraa yli päätänsä on voinut päästä kauppoihin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kahden desilitran purkeiksi muutettuna liikenteessä voi siis olla jopa 150 000 – 200 000 myrkkypurkkia. Tai siis eivät purkit enää liikenteessä ole, sillä ilmeisesti suurin osa niistä on jo käytetty ravinnoksi. Dioksiinit on siis nautittu kastikkeissa ja keitoissa.

 

Korkeista elintarvikkeiden dioksiinipitoisuuksista on ollut puhetta aiemminkin, sillä Itämeren kaloissa – etenkin silakoissa – on havaittu todella korkeita dioksiinipitoisuuksia. Itse asiassa Itämeren dioksiinikaloja ei saa käyttää dioksiinimäärien takia ravintona missään muualla Euroopassa paitsi Suomessa. Suomi on hakenut EU:lta erityisoikeuden syöttää kansalaisille turvalliselle ravinnolle asetetut rajat ylittäviä dioksiinisilakoita.

 

Dioksiinikalojen syöminen on sallittu Suomessa, koska saamme tätä ympäristömyrkkyä muusta ravinnosta muita eurooppalaisia vähemmän.

 

Eli koska muussa ravinnossamme ei ole dioksiinia on siis turvallista saada sitä silakoista. Mutta nythän sitä samaa dioksiinia on ollut liikaa ruokakermoissa. Mutta tietenkin huolettaa, että mistä voimme olla varmoja, että vastaavia lipsahduksia ei ole tapahtunut muissakin ruoka-aineissa.

 

Ruokaturvallisuus on vakava asia ja siitä olisi syytä käydä sen mukaista keskustelua. Minusta Valion suhtautuminen ei ole tarpeeksi vakavaa. Valionhan on todennut, että ympäristömyrkyn määrä ylittää sallitun rajan, mutta se ei ole haitallista terveydelle. Olisikin asiallista, että Valio esittäisi julkisuuteen tutkimustuloksen, jolla todistetaan että dioksiinikermassa haudutettua silakkalaatikkoa on täysin turvallista syödä.