Suomea on jo toisen kerran kohdannut lyhyessä ajassa järjetön koulutragedia. Kauhajoella tapahtunutta silmitöntä väkivaltaa ei mitenkään voi hyväksyä eikä ymmärtää. Meidän kaikkien pitää tehdä kaikki voitava väkivallan ennalta ehkäisemiseksi.

Ongelmat eivät synny vuodessa eikä kahdessa vaan vuosikymmenten myötä. Kouluterveydenhuollon alasajo ja liian suuret koululuokat ovat olleet vakava ja anteeksiantamaton virhe.  Yhteisöllisyyden vahvistaminen on varmasti äärimmäisen tärkeää tällaisissa prosesseissa, mutta myös aseiden saatavuutta on rajoitettava.

Suomessa on maailman liberaalein aselainsäädäntö USA:n jälkeen. Meillä on kodeissamme 1,6 miljoonaa asetta. Meillä on eniten aseita koko Euroopassa henkeä kohden. Tähän olisi pitänyt puuttua.

Mihin ennalta ehkäiseviin toimiin hallitus ryhtyi Jokelan tragedian jälkeen? Käsiaseiden saannin vaikeuttamiseksi ei ainakaan juuri mihinkään. Tiukka ja hyvin valvottu aselainsäädäntö on kaikkien yhteiskunnan jäsenten etu.

On käsittämätöntä, että Suomessa suojellaan ihmisten oikeutta ampua viimeiseen asti. Miksi tappoaseita pitäisi saada säilyttää kotona? Miksi ylipäätään kenenkään pitää saada hankkia pistooli yksityiskäyttöön?

Poliiseilla ei ole riittäviä resursseja haastatella luvanhakijoita. Sisäministeri Anne Holmlundin mukaan perusteellisia haastatteluja ei voida luvanhakijoille tehdä, koska hakijoita on 60 000 vuosittain. Eikö silloin olisi syytä rajoittaa myönnettävien lupien määrää, jotta nämä haastattelut voidaan riittävällä tarkkuudella tehdä?

Mitä täytyy tapahtua ennen kuin hallitus toimii? Pääministerin tulkinta on, että tämä on vain uudenlaista rikollisuutta. Sisäministerin vastaus on lisäselvitykset toisensa perään. Tuntuu ihan kuin näitä EU direktiivejä käytettäisiin tekosyynä, kun todellisuudessa aseiden saantia ei haluta rajoittaa.

Kyse on poliittisesta valinnasta. Ministeri Holmlund ei mielestäni ole hoitanut velvollisuuttaan ja tehnyt työtään tilanteen kohentamiseksi, siitä johtuu häneen kohdistamani kritiikki.