Olin tänään yhdessä muiden oppositiopuolueiden ryhmäjohtajien kanssa jättämässä hallitukselle välikysymystä kuntalaisten peruspalveluista. Aiheena on hoidon laatu ja henkilökunnan riittävä määrä. Välikysymyksellä oppositio vaatii hallitusta tekemään edes jotain, jotta kansalaisten terveyspalvelut ja vanhusten hoito ei kokonaan romahda.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viime viikolla oppositio teki yhdessä budjettialoitteen, jolla myös vaaditaan lisää rahaa kunnille. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen on saatava 600 miljoonaa euroa lisää muun muassa vanhustenhuollon, terveydenhoidon, päiväkotien ja koulujen palvelujen turvaamiseksi.

 

Välikysymyksessä ja budjettialoitteessa on kyse paljon suuremmasta kokonaisuudesta kuin vain naisvaltaisten alojen heikosta palkkauksesta. Hallitus on täysin alimitoittanut koko kunta-alan rahoituksen.

 

Tämänpäiväisellä välikysymyksellä yritetään herättää hallitus huomaamaan, millainen tilanne kunnissa jo nyt vallitsee. Terveydenhuollon tärkeät palvelut ovat ajautuneet kurjistumiskierteeseen. Pienet ansiot eivät houkuttele työntekijöitä tekemään hoivatyötä, josta raskas työtaakka karkottaa osaavaa henkilökuntaa. Tämä kasvattaa jäljelle jäävien työtaakkaa ja taas heikentää entisestään uusien työntekijöiden hakeutumista alalle.

 

Miten tässä tilanteessa hoidetaan kaikki vanhukset ja muut avun tarpeessa olevat? Entä miten oikeasti turvataan inhimillinen ja oikeudenmukainen hoiva ja huolenpito?

 

Itse olen todella huolissani terveydenhoito- ja hoiva-alan ongelmista. Konkretiaa tilanteesta antoi keskiviikon A-studio (26.9.). Ohjelmassa seurattiin Kemin Sauvosaaren sairaalan arkea, jossa toimittiin vajaamiehityksellä henkilökunnan pakkolomautusten takia.

 

Pätkä oli todella karmivaa katsottavaa, sillä vajaamitoitettu henkilökunta ei todellakaan pystynyt tarjoamaan potilaille asianmukaista ja inhimillistä hoitoa. Ohjelma on katsottavissa Ylen sivuilla osoitteessa: http://areena.yle.fi/toista?id=838053

 

Pelottavaa kuultavaa oli Sauvosaaren osaston perushoitaja Tuire Kourulan loppukommetti: "Jos tämä on minun tulevaisuus, niin mä en todellakaan toivo, että minä elän vanhaksi".