Tämän päivän uutisissa on vihdoin saatu tiedot Suomen suurimmista maataloustukien saajista. Maa- ja metsätalousministeriö ei ole suostunut antamaan tietoja ennenkuin korkein hallinto-oikeus siihen velvoitti. Nytkin kunnat yrittävät vielä venkoilla ja perivät suuria maksuja tietojen antamisesta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lain mukaan tällaisia maksuja ei saa periä, mutta se ei kunnanvirastoja tunnu hetkauttavan.  On se kummallista, että virkamiehet eivät miellä tavalliseksi työksi sellaista palvelua, johon sisältyy julkisten tietojen antaminen kansalaisille tai tiedotusvälineille. Vai ei kai kyse ole siitä, että kepulaiset kunnan virkamiehet eivät halua antaa tietoja maataloustuista julkisuuteen?

 

Suomen julkisuuslain mukaan viranomaisten tiedossa olevat asiat ovat julkisia, ellei niitä ole julistettu salaisiksi. Käytännössä julkista tietoa kyselevä kansalainen saa useimmiten osakseen nuivaa kohtelua ja leimautuu häiriköksi. Ihan kuin tieto olisi olemassa vain virastoa ja viranomaista varten.

 

Muistan kuinka uutena Turun kaupunginhallituksen jäsenenä viitisentoista vuotta sitten jouduimme puimaan kinkkistä tapausta. En muista kuka esitti pyynnön saada tutkia kaupunginkansliassa olevia kuitteja kaupunginjohtajan, hallituksen ja lautakunnan jäsenten virkamatkoista. Asian käsittely on jättänyt lähtemättömän muistikuvan.

 

Vastavalmistuneena juristina selitin, että totta kai tällaiset tiedot ovat julkisia. Tulin jyrätyksi sillä perusteella, että kuitit ovat niin pieniä lappusia, ettei niitä voi antaa tutkittaviksi! Silloisessa Turun kaupunginhallituksessa jäin yksin äimän käkenä vaatimaan, että julkiset tiedot on annettava niitä pyytävälle.

 

Monen virkamiehen ajatuksenjuoksu tuntuu kulkevan niin, että on varminta olla antamatta tietoa, niin ei ainakaan tule tehtyä virhettä. Miksi ihmeessä on niin vaikea ajatella, että tieto on kansalaisten omaisuutta. On paljon isompi häpeä ja moka salata julkista tietoa. Varmaankin sen takia, että salailusta ei ole seurauksena rangaistusta, joka vaikuttaisi virkamiehen uraan, mutta salaisen tiedon julkistamisesta voi saada esimiesten moitteita ja oma huolella rakennettu ura vaaraantua.