Keskiviikon järkyttävät tapahtumat Jokelassa koulussa ovat hallinneet tätä viikkoa. Tapaus on todella surullinen ja vaatii pitkän ajan, että sen synnyttämät arvet paranevat. Tapaus on synnyttänyt myös arpia, jotka eivät umpeudu koskaan.

Miksi tämä järjetön väkivalta ja liian monta turhaa kuolemaa?

Lama-ajan jälkeen lasten ja nuorten pahoinvoinnista on keskusteltu paljon. Meille on jäänyt jotenkin päälle lamasäästöjen aiheuttamat ongelmat. Lasten ja nuorten turvallisuudessa on jotain pahasti vialla, kun tällaista tapahtuu.

Turvaverkkomme on liian löysä, jos nuori voi suunnitella ja toteuttaa näin järjettömän teon. Miksi kukaan ei huomannut ajoissa? Miksi kukaan ei puuttunut ajoissa?

Ongelmia on paljon. Kouluissa on liian suuret luokkakoot ja liian kiireiset opettajat, vanhemmat ja muut aikuiset, on liikaa koulukiusaamista ja yksinäisyyttä. Lisäksi myös lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon varattuja rahoja on supistettu.

Yksi minua askarruttava asia on myöskin aseet. Suomi on eräs läntisen Euroopan väkivaltaisimmista maista. Meillä henkirikoksia tehdään enemmän kuin useimmissa muissa Länsi-Euroopan maissa.

Sisäministeriön aserekisterissä oli vuodenvaihteessa runsaat 1,6 miljoonaa asetta. Tämän lisäksi on vielä laittomia aseita.

Aseiden määrällä ja niiden saannilla on vaikutusta myös niiden käyttöön. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Australiassa ampuma-aselainsäädännön tiukennuksilla on pystytty vähentämään niillä tehtyjä itsemurhien määrää.

Suomessa on asukaslukuun suhteutettuna eniten aseita maailmassa Yhdysvaltojen ja Jemenin jälkeen.

Aseiden omistamista perustellaan metsästyksellä. Tämä perustelu ei kuitenkaan selitä käsiaseiden omistamista. En mitenkään voi ymmärtää, miksi ihmisillä pitää olla kodeissaan käsiaseita.