Ilmastoneuvottelut Kööpenhaminassa ovat kohta loppusuoralla. Panokset ovat kovat, ja kokoukseen odotetaan osallistuvan jopa 115 valtion korkeinta johtoa. Ei ole Kööpenhamina kuin ennen.

Kokouksen etenemistä seurataan tiiviisti. Vasemmistoliiton poliittisen sihteerin Jussi Saramon blogissa saa paikan päältä lähes reaaliajassa päivityksiä keskusteluista niin varsinaiselta kokouspaikalta kuin ruohonjuuritasolta ja mielenosoituksista.

Ilmastokokous on saanut liikkeelle myös ne, jotka kiistävät koko  ongelman. Esimerkiksi Tiede-lehden blogissa Marko Hamilon kirjoitukset ovat kirvoittaneet varsinaisen tulvan ilmastoskeptisiä kommentteja.

Kiivastakin keskustelua tarvitaan. Keskustelu muuttuu kuitenkin nopeasti hedelmättömäksi juupas-eipäs -vänkäämiseksi, kun kymmenien vuosien aikana karttunut tieto ilmastosta kyseenalaistetaan heppoisilla salaliittoteorioilla ja muilla uskomuksilla.

Tulevaisuuden ennustaminen luonnontieteellisten mallien avulla ei ole helppoa. Paljon helpompaa on ummistaa silmänsä koko ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavalta katastrofilta.