Satakuntalainen ryhmäpuheenjohtajakollega Timo Kalli Keskustasta on joutunut keskelle itse keitettyä vaalirahasoppaa. Sopassa on kyse siitä, että uutisoinnin mukaan liki puolet Kallin kannatusyhdistyksen keräämästä 56 000 eurosta on saatu yhdeltä ja samalta yritykseltä.

Vaalirahoituslaissa sanotaan selkeästi, että lahjoituksen antaja on kerrottava, mikäli summa ylittää 1700 euroa. Vaalirahoitusilmoituksessa Kalli on ilmoittanut saaneensa lähes koko vaalirahoituksensa eli huimat 56 892 euroa Satakunnan Parhaaksi ry:ltä.

Ikävän sopan tekee vielä ikävämmäksi, että ryhmäpuheenjohtaja Kalli on myös avoimesti myöntänyt tehneensä salausoperaation täysin tietoisesti. Kalli on selvittänyt etukäteen, että hän ei voi saada salaamisesta mitään rangaistusta.

On huolestuttavaa, että kansanedustaja katsoo voivansa olla noudattamatta lakia, kun siitä ei ole säädetty erikseen rangaistusta. Onko Keskustan eduskuntaryhmän kanta se, että kansanedustajan ei tarvitse noudattaa lakia?

Julkisuudessa Kalli on vedonnut siihen, että hänen ei tarvitse kertoa vaalirahoittajaansa ja hän on tilivelvollinen vain omille äänestäjilleen. Höpö höpö! Kansanedustaja on vastuussa koko Suomen kansalle ja eduskuntalaitokselle. Perustuslain mukaan "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta".

Vaalirahoituksen julkisuus ei ole mikään pikkuasia, sillä siinä on kyse päätöksenteon avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Eduskunnan käsittelyssä onkin jo lakialoitteeni vaalirahoituksen pimityksen tekemisestä rangaistavaksi.

Koska Kalli ei halua noudattaa lakia ja kertoa julkisuuteen, mikä yritys on tukenut hänen vaalikampanjaansa useammalla kymmenellä tuhannella eurolla, niin Kalli avaa oven vaalirahoittajan arvuutukselle.

Herkullinen arvauksen kohde voisi olla esimerkiksi Teollisuuden Voima Oyj. TVO:llahan on jo nyt Kallin vaalipiirissä Satakunnassa Olkiluodossa ydinenergialaitos. Lehtitietojen mukaan vielä tämän vaalikauden aikana kilahtaa eduskunnan postilaatikkoon TVO:lta uusi ydinreaktorihakemus.