Noin viikon verran on päivittäin lehdissä ollut kirjoituksia tyttärensä luona asuvasta iäkkäästä ja vakavasti sairaasta naisesta, jonka Suomen viranomaiset ovat päättäneet karkottaa kotimaahansa Venäjälle.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sairaan vanhuksen karkottamista Suomesta perheensä parista pidetään varsin epäinhimillisenä ja raakana toimintana.

 

Lehtiä lukiessani minua alkoi taas kummastuttaa suomalaisten maahanmuuttoviranomaisten inhimillisyyden puute. Päätinkin tehdä hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin hallitukselta tekoja, "jotta ulkomaalaislakia saataisiin inhimillistettyä niin, että yllä kuvatun kaltaisia tilanteita ei enää jouduttaisi kokemaan".

 

Lehtitietojen mukaan Maria Kirbasovan tapauksessa on kyse siitä, että maahanmuuttovirasto on hylännyt oleskelulupa-anomuksen ja Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt käännytysvalituksen.

 

Tällä hetkellä Maria Kirbasovan käännytys yritetään estää Helsingin hallinto-oikeuteen tehdyllä lisävalituksella. Valituksessa pyydetään keskeyttämään käännytys terveydellisiin syihin vedoten. Lääkärintodistuksen mukaan 67-vuotias Kirbasova on niin heikossa kunnossa, että matkustus aiheuttaisi hänelle terveydellistä vaaraa.

 

Kirbasova on asunut Suomessa tyttärensä Kermen Soitun luona, joka on myös luvannut pitää huolta ikääntyvästä ja sairaasta äidistään.

 

Kirjallisella kysymyksellä haluankin herättää keskustelua siitä, että Suomen ulkomaalaislain tulkintaa on syytä tarkistaa, jos se johtaa ihmisten näin epäinhimilliseen kohteluun.

 

Mikäli tällaisissa tapauksissa ei haluta antaa vanhukselle pysyvää oleskelulupaa, niin olisiko vaihtoehtona esimerkiksi ilman päivämäärärajoja, toistaiseksi voimassa oleva viisumi. Tällöinhän asianomaiselle ei syntyisi oikeutta tiettyihin maassa asuville kuuluviin etuuksiin vaan esimerkiksi tässä tapauksessa Kirbasova voisi jäädä Suomeen tyttärensä elätettäväksi.