Helsinki-Vantaan lentoasema valittiin taannoin maailman parhaaksi lentokentäksi matkatavaroiden käsittelyssä. Nyt Finnair palkitsee työntekijät ulkoistamalla matkatavaroiden käsittelynsä ja siirtämässä satoja työntekijöitä vuokratyöfirma Baronaan.

Osa ihmisistä, joiden työpaikat ja työehdot ovat uhattuina ovat olleet valtionyhtiön palveluksessa pysyvissä työsuhteissa 10-20 vuotta.

Työntekijät ovat marssineet ulos työpaikaltaan ja ovat syystäkin järkyttyneitä ja tuohtuneita.

Ainoa todellinen syy toimintojen ulkoistamiseen on kustannusten karsiminen työntekijöiden asemaa ja oikeuksia heikentämällä. Barona viittasi välittömästi kintaalla työntekijöiden toiveelle irtisanomissuojasta.

Vuokratyöfirman työntekijöiden asema on heikko. Viimeksi Baronan työntekijät olivat lakossa syyskuussa vastalauseena Baronan ja Elisan väitetylle työsuhdekeinottelulle.

Finnairin johdolla on peiliin katsomista. Suhtautuminen työntekijöihin on ylimielistä. Ideologinen ulkoistaminen menee ihmisten työhyvinvoinnin ja työntekijöiden vuosikymmenien aikana kertyneen asiantuntemuksen edelle.

Suomen valtio omistaa Finnairista enemmistön. Voiko valtionyhtiö ulkoistaa toimintojaan tällä tavalla työntekijöiden asemasta ja osaamisesta piittaamatta?