Torstaina oli eduskunnan käsittelyssä esitys ampuma-aselain uudistamisesta. Keskustelu oli odotetusti värikästä. "Ihmiset tappavat, eivät aseet" - tämä on maailman mahtavimman asejärjestön yhdysvaltalaisen NRA:n (National Rifle Association) usein toistama väite. Samaa äärikonservatiivien väitettä kuultiin eilen myös Suomen eduskunnassa. Suomi taitaa joidenkin mielissä todella olla viimeinen Villi Länsi.

Maatalousyhteiskunnan ajoilta periytyvä vapaa aseenkanto-oikeus ei sovi kaupunkilaiseen pirstaleiseen yhteiskuntaan. Täällä ei kyläyhteisö ole lähellä eikä psyykkistä pahoinvointia aina huomata. Kysyin hallitukselta ensimmäisen kerran jo vuonna 2000 mitä Suomessa aiotaan tehdä aseiden leviämisen estämiseksi.

Hallituksen tuore esitys on osin oikean suuntainen, mutta ei läheskään riittävä. Tein sen vuoksi rinnakkaislakialoitteen, jossa esitän korjattavaksi hallituksen esityksen pahimmat puutteet. Esitän käsiaseharrastuksen siirtämistä kokonaan ampumaseuroihin sekä kaikkien ampuma-aseiden lupien määräaikaisuutta ja lukumäärän rajoittamista. Lakialoite löytyy kokonaisuudessaan kotisivuiltani:

http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/479/arkisto/tiedotteet09/LAKIALOITE%20ASELAIN%20MUUTTAMISESTA.doc