Tämän viikon järkyttävä kansainvälinen tapahtuma on ollut, kun Gazan saartoa ohittamaan pyrkinyt kansalaisjärjestöjen ja aktivistien avustussaattue joutui Israelin armeijan hyökkäyksen kohteeksi. Laivat olivat viemässä ihmisille välttämättömyystarvikkeita. Yhdeksän siviiliä tapettiin.

Eduskunta käsitteli eilen Gazan tilannetta. Vasemmisto esitti eduskunnassa kansainvälistä väliintuloa humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan sekä pakotteita Israelille.

Israel on saartanut Gazan ja kuristanut sen 1,5 miljoonan asukkaan elämän. Saarto menee paljon pidemmälle kuin Hamasille suunnatun aseviennin estäminen edellyttäisi. Gazaan ei voi nykyään viedä edes lääkkeitä ja ruokaa ilman että joutuu Israelin armeijan uhriksi.

Kuka tässä asiassa kantaa suurimman vastuun? Kuka käytti suhteetonta väkivaltaa? Eihän se ole Gaza jonka pitäisi olla tiukimmin saarrettu vaan Israel tässä pitäisi laittaa taloussaartoon!

Pakotteiden sijaan länsimaat ovat palkinneet Israelia mm. vapaakauppasopimuksella EU:n kanssa sekä vastikään myös OECD-jäsenyydellä. Osoittaako Israelin toiminta Gazan siviilejä ja avustuskuljetuksia kohtaan OECD:n jäseneltä edellytettävää vastuullisuutta?

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) väittää, etteivät kauppasaarrot tehoa. Ministeri Stubb ei taida muistaa, kuinka kansainvälisillä pakotteilla, Suomessakin kansalaisjärjestöjen ja ay-liikkeen tuella, rasistinen Etelä-Afrikan apartheid-hallinto lyötiin polvilleen.

Ruotsissa satamatyöläiset ovat nyt ottaneet aloitteen omiin käsiinsä ja aikovat jättää lastaamatta ja purkamatta Israelista tulevia ja Israeliin meneviä lasteja.

Suomi sen sijaan jatkaa entiseen tapaan myös aseyhteistyötä Israelin kanssa. Muun muassa Iso-Britannia ja Norja ovat irtisanoutuneet kaikesta asekaupasta Israelin kanssa Gazan tilanteen vuoksi.

Amnesty Internationalin mukaan Suomi on ollut vuosien 2004-2007 välillä Israelin toiseksi suurin ohjusteknologian toimittaja heti Yhdysvaltojen jälkeen. Asekauppa tarkoittaa, että Suomi samalla hyväksyy Israelin sotarikokset. Näin ei voi jatkua, vaan Suomen on nyt katkaistava kaikki sotilasyhteistyö Israelin kanssa.