Keskustelu EU:n perustuslaista ja puheenjohtajakauden saavutuksista eilen Turku TV:ssä oli yllättävä. Meillä keskustelijoilla oli paljon sanottavaa, ehkä liiankin kanssa, jolloin ehdimme valitettavasti vähemmän kuunnella muita. Toimittajat olisivat saaneet keskeyttää enemmän ja tiukemminkin, kun me poliitikot pääsimme ääneen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Europarlamentaarikot Ville Itälä ja Hannu Takkula yllättivät minut, toimittajat ja ehkä katsojatkin. Itälä ja Takkula pitivät tyhmänä ja huonona ratkaisuna sitä, että Suomen eduskunta hyväksyi EU:n perustuslain. Samaa mieltä olin minäkin ja olin itse joukosta ainoana äänestänyt perustuslain hyväksymistä vastaan eduskunnassa.

 

Itälän ja Takkulan mielipiteet olivat nimittäin täysin erilaiset kuin se, mitä heidän omat puolueensa esittivät eduskunnassa. Takkulan puolue Keskusta ja sen pääministeri Matti Vanhanen puolustivat perustuslakia ja pitivät sen hyväksymistä Suomelle tärkeänä.

 

Samoin valtaosa Itälän Kokoomuspuolueen kansanedustajista oli hyväksymässä perustuslakia eduskunnassa. Nyt TV-keskustelussamme Itälä yht´äkkiä pitikin hyväksymistä vääränä ratkaisuna. Kun Kokoomus on oppositiossa kuten Vasemmistoliittokin, niin onko Itälä opposition oppositiossa.

 

Voi katsojaparat! Ota siitä sitten selvää, mitä mieltä kukin puolue todellisuudessa on. Eduskunnassa kannatetaan EU:n perustuslakia, mutta julkisessa keskustelussa puolueen ex-puheenjohtaja ja europarlamentaarikko sitä vastustaa! Syynä moiseen käyttäytymiseen on varmaankin se, että yritetään miellyttää kaikkia mahdollisia äänestäjiä. Muuta syytä on vaikea keksiä tähän kaksilla korteilla pelaamiseen.

 

Neljäntenä keskustelijana tässä paneelissa oli mukana EU-tutkimuslaitoksen johtaja Teija Tiilikainen, joka puolestaan voimakkaasti ja ainoana kannatti EU:n perustuslain hyväksymistä ja piti sen eduskunnassa tapahtunutta ratifiointia oikeana mahdollisuutena. No, hän saa leipänsä EU-tutkimuksesta. Viisas koirakaan ei pure sitä kättä, joka sitä ruokkii.