Pääministeri Matti Vanhanen haluaa käynnistää massiivisen investointiohjelman talouden elvyttämiseksi. Toivottavasti paketti ei typisty vain lyhyen tähtäimen taantuman torjumisen vaan myös pitkän tähtäimen menestymiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Mittavat ratahankkeet ovat erittäin tervetulleita. Ruotsissa on jo sovittu tavoitteesta, jonka mukaan maan rautateiden matkustaja- ja tavaraliikenteen kapasiteettia kasvatetaan 50 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Hallitus on myös myöntänyt tähän huomattavan määrän varoja. Onko Suomen hallitus valmis samaan?

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii nykyisen yhteiskuntamallin uudelleen ajattelua. Hajanaisesta ja energiasyöpöstä Nurmijärvi-yhteiskunnasta on päästävä ekologiseen asumiseen, liikenteeseen ja energiantuotantoon. Päästöjen vähentämiseksi äärimmäisen tärkeää olisi säätää syksyllä esittämäni ilmastolaki.

Autonostajien mieltymyksiä voidaan verotuksella muuttaa vähemmän kuluttavien ja vähemmän saastuttavien ajopelien suuntaan. Verotuksella tai verottomuudella voidaan myös tukea sähköautoja ja vedyllä toimivia polttokennoautoja.

Ruotsissa etanoliautoja on jo lähes sataviisikymmentä tuhatta. Bensan halventuessa etanoliauton omistajatkin ovat kuitenkin alkaneet tankata autoihinsa bensiiniä. Tämä kertoo sen, että oikea ratkaisu päästövähennyksiin ei ole vedota kuluttajien omaantuntoon. Ratkaisu on vedota kuluttajien kukkaroon.

Biopolttoaineet ovat korkeintaan välivaihe. Ruokaa ei voida polttaa bensiinin sijaan. Mm. suomalainen Neste on ollut mukana ekologisuuden varjolla tapahtuvassa Indonesian palmuöljy-bisneksessä. Metsätähde- ja ruokohelpipohjaiset biopolttoaineet ovat huomattavasti parempia. Tässä olisi myös Suomella suuri mahdollisuus metsäteollisuuden lopettaessa tuotantolaitoksiaan.

Ruotsissa hallitusvastuussa olevan Keskustapuolueen ministerit vaativat taannoin (Dagens Nyheter 15.11.2008), että ja bensa- ja dieselautojen myynti kiellettäisiin vuonna 2015. Siis kuuden vuoden kuluttua! Voiko samaa odottaa Vanhaselta ja Pekkariselta? Suomesta tosi aloitteellisuus näyttää kadonneen.