<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Uusi hallitus on nyt sitten kasassa ja lainsäädäntötyö eduskunnassa lähtee pikkuhiljaa käyntiin. Vanhasen kakkoshallituksen ohjelmaan on kirjattu todella paljon asioita. Monien asioiden kohdalla muotoilua on hämärretty niin, että ei voi vielä olla varma, että saadaanko näistä koskaan valmiita esityksiä eduskuntaan saakka.

 

Vanhasen hallitusohjelmasta löytyy toki joitakin ihan hyviä ja kannatettavia asioita. Sitten ohjelmasta toisaalta löytyy myös roppakaupalla painotuksia ja ehdotuksia, joiden toteuttamista odotan peläten. Hallituksen ohjelmasta on unohdettu heikoimmassa asemassa olevat ja toimeentulotuen varassa elävät kansalaiset lähes kokonaan.

 

Hallitus on kirjannut ohjelmaansa miljardien eurojen edestä sellaisia veronkevennyksiä, joiden hyöty valuu lähes pelkästään jo ennestäänkin hyväosaisten ihmisten kukkaroihin.

 

Toinen suuri kammotus hallitusohjelmassa on terveydenhuollon asiakasmaksujen korottaminen. Se kohdistuu lähes ainoastaan pienituloisiin kansalaisiin. Yksityisiä palveluja tuetaan lisää palveluseteleillä. Suurimmat verohyödyt saavat hyväpalkkaiset työntekijäthän käyttävät jo nyt ilmaista työterveyshuoltoa, joten terveydenhuollon asiakasmaksut eivät heitä sanottavasti kosketa.

 

Nyt mitataan myös hallituspuolueiden lupaukset palkkatasa-arvosta. Niin hoitoala kuin muutkin julkisen ja yksityisen sektorin pienipalkkaisten alojen naistyöntekijät odottavat vaalien alla luvattuja palkankorotuksia. Työvoimahallintoakin ajetaan alas tai ainakin nurkkaan yritysten peukalon alle kauppa- ja teollisuusministeriöön.

 

Kyynisesti voisi sanoa, että suomalaiset saivat juuri sellaisen hallituksen kuin halusivatkin tai oikeastaan niukka äänestäneitten enemmistö halusi. Toisaalta pitää muistaa, että jokaisella puolueella on myös velvollisuus toteuttaa niitä lupauksia, mitä eduskuntavaalikamppailussa itse antoivat. Kansalaisia ei saa pettää, eivätkä tappion kärsineetkään siten saa heittää pyyhettä kehään ja jäädä vain odottelemaan seuraavia vaaleja!