Viime viikot on keskusteltu ahkerasti leivän hinnan kohoamisesta. Joidenkin arvioiden mukaan viljan kallistuminen tulee nostamaan leivän hintaa peräti viidenneksellä.

Taitaa olla aika kaivaa vanhat leipäkoneet takaisin keittiöön. Nyt ne pölyttyvät kellareissa. Itse valmistettu leipä on varmasti jonkin verran edullisempaa kuin kaupasta ostettu.

Käytetyn leipäkoneen löytäminen ei varmasti ole vaikeaa, vaikka omassa kellarissa ei sellaista lojuisikaan. Koteihin niitä hankittiin 80-luvulla hullun lailla. Yksi merkki kertakäyttökulttuurista sekin.

Uusiin keittiökoneisiin kyllästyttiin kuitenkin nopeasti. Käyttökelpoisia leipäkoneita on makuutettu kellareissa, yritetty myydä pilkkahintaan nettihuutokaupoissa ja kirpputoreilla. Jotkut koneet on jo kiikutettu kaatopaikoille. Nyt niille on jälleen käyttöä.

Tänään aamu-uutisissa todettiin kuitenkin, että leivän hinnan kohoaminen viidenneksellä on luultavasti liioittelua. Tosiasia on kuitenkin se, että tulevina vuosina ja vuosikymmeninä ruoan hinta tulee nousemaan.

Syitä ruoan hinnan nousuun on monia. Mutta yksi selkeä syy löytyy ilmastonmuutoksesta. Monia viljelyalueita vaivavat tulvat tai liiallinen kuivuus ja myös eroosio lisääntyy huolestuttavasti.

Maapallon elinolosuhteiden heikkenemisestä kärsivät eniten kaikkein vähävaraisimmat ja köyhimmät ihmiset. Nälänhätä ja pakolaisuus vaivaavat maapalloa jo nyt.