Luin taas kerran siitä, miten vanhuksia kohdellaan huonosti. Monta vuotta on puhuttu ja kauhisteltu sitä, miten vanhukset laitoksissa kärsivät aliravitsemuksesta ja ylilääkitsemisestä. Eikä ole inhimillistä, että vanhat ihmiset laitetaan yöpuulle jo iltapäivällä hoitajien puutteen takia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Valtiontalouden tilintarkastajat totesivat tällä viikolla, että tilanne on jo perustuslain vastainen. Suomen laki edellyttää, että kaikkia kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti. Tästä huolimatta vanhukset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa riippuen asuinkunnasta. Monissa kunnissa vanhuksille ei ole palkattu riittävästi hoitajia, kotipalveluiden tarjontaa ei ole eikä omaishoitajille makseta edes lain velvoittamia korvauksia.

 

Työntekijät joutuvat henkilökunnan alimitoituksen vuoksi venymään yhä enemmän. Alimitoitus aiheuttaa noidankehän, kun henkilökunnan huonon kohtelun ja heikon palkkauksen takia yhä harvempi nuori hakeutuu vanhustenhuoltoalalle. Lähivuosina tilanne vain pahenee, kun hoitoa tarvitsevien vanhusten määrä lisääntyy ja nykyinen hoitohenkilökunta ikääntyy ja jää eläkkeelle - jos jaksaa raataa siihen saakka.

 

Ongelmana on myös kunnissa yleistynyt ostopalveluiden käyttö. Ostopalveluiden kilpailuttamisessa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota laatuun eikä hoidon kokonaisuuteen. Tuntuu siltä, että joillakin kiiluu silmissään vain euron kuvia. Suomi on vauraampi kuin koskaan ennen, mutta silti kaikesta pitää olla koko ajan vähän nipistämässä. Vanhusten kohteluun sopii kammottavasti vanha sanonta, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot…