Kauppojen aukiolojen vapauttamisesta äänestettiin tänään eduskunnassa. Hallituspuolueiden enemmistö äänesti vapauttamisen puolesta suurten keskusliikkeiden toiveiden mukaisesti.

Saamme siis aina avoinna olevan ostosparatiisien maan. Työttömien rahat eivät tästä lisäänny, kenellä on varaa tähän jatkuvasti kasvavaan kulutukseen? 

Vasemmistoliitto oli asiasta eri mieltä. Äänestimme yksimielisesti työntekijöiden ja ympäristön puolesta. Hallituksen kanta kuitenkin  valitettavasti  voitti suurella enemmistöllä äänin 107-53.

Aukiolojen vapauttaminen lisää yötyötä ja aiheuttaa suuria ongelmia erityisesti kauppakeskusten pienille erityisliikkeille  ja lähikaupoille.

Myös  pikkulasten päivähoito on ongelmissa iltaisin ja viikonloppuisin. Ja sitäpaitsi uskon, että lapset mieluummin olisivat kotona vanhempiensa kanssa sunnuntaisin, vaikka äiti onkin kaupan myyjä.

Ongelma on myös, miten bussilla pääsee töihin sunnuntaina jättimarkettiin moottoritien varteen.

Mielestäni vuorotyö tulisi rajoittaa niille yhteiskunnan alueille, joilla se on välttämätöntä. Ostosmatka automarkettiin tai kauppakeskukseen sunnuntaina ei ole välttämätöntä.

Vapaat aukiolot suosivat kaupan keskittymistä, suuria yksiköitä ja automarketteja. Kaupunkien keskustojen kaupoille edessä ovat huonot ajat.

Ihmetyttää jälleen kerran myös vihreiden käyttäytyminen. Autoilua ja kuluttamista suosivaa kaupan aukiolojen vapauttamista vastusti vain kolme vihreiden  kaikista 14 kansanedustajasta.

Vihreille on jäänyt hallituksessa yhä selkeämmin rooli ainoastaan pitkän aikavälin kauniiden tavoitteiden maalaajina. Nykyhetkeen vaikuttavat ympäristöpäätökset menevät näköjään täysin kokoomuksen tahdon mukaan.