Olin eilen illalla TuASS:n eli Turun Akateemisen Sosialistiseuran 60-vuotisjuhlissa Assarin Ullakolla. Sitä ennen kävin 70-lukulaisten omassa tapaamisessa vanhassa Hämeenportissa. Oli tosi kiva tavata pitkästä aikaa vanhoja opiskelukavereita, joihin muuten enää harvoin tulee pidettyä yhteyttä.

Tämän päivän vasemmisto-opiskelijoiden Avantin porukka oli tehnyt valtavan työn, kun olivat kaivaneet vanhojen assilaisten uudet osoitteet esiin ja saaneet kutsuttua paikalle tapahtumaan jopa 70 aikojen kuluessa ASSissa toiminutta entistä opiskelijaa.

Eri-ikäisten juhlijoiden näkeminen samassa tilaisuudessa oli hienoa! Vanhimmat paikalle tulleet olivat opiskelleet 50-luvulla ja nuorimmat olivat tämän päivät opiskelijoita. Itse opiskelin 70-luvulla, jolloin elettiin Turun ASS:n suuruuden aikoja. Jäsenmäärä oli tuolloin 400 ja rakkaan vihollisen - veljesjärjestön TuMO:n - riveissä toimi 300 opiskelijaa. Eilisessä juhlassa oli kiva nähdä kummankin järjestön 70-lukulaisia.

ASS oli 70-luvulla monelle opiskelijalle täysipäiväistä työtä, mikä näkyi myös opintojen pitkittymisenä. Siitä huolimatta opiskelijapolitiikkaan osallistuminen jätti minuun pysyvän jälkensä ja idealistisen uskon parempaan maailmaan, jota ilman en haluaisikaan olla.

Oli sykähdyttävää ikään kuin palata parinkymmenen vuoden taakse ja aistia ilmassa vanhaa kunnon tekemisen ja uskaltamisen meininkiä.