Osallistuin tänään ensimmäistä kertaa BirdLifen järjestämään pihalintujen bongaukseen kotipihallani Turun Halisissa. Lintuja tarkkaillaan tunnin ajan.

 

Viime talvena tässä tapahtumassa lintuja bongaili 12 000 ihmistä 8 500 eri pihalla Suomessa.

 

Meillä kotona tarkkailua edelsi huolellinen valmistelu. Lintulaudalle oli houkutukseksi kannettu jo pari viikkoa vain parhaita herkkuja: murskattuja maapähkinöitä ja kuorittuja auringonkukan siemeniä.

 

Kello 11 ja 12 välillä havaitsin pihallamme viisi eri lintulajia ja kaikkiaan 76 lintua. Osa linnuista pyrähti varmasti lintulaudalla useammankin kerran. Ohjeiden mukaan ilmoitin kuitenkin vain suurimman kerralla näkemäni saman lajin lukumärän. Näin samaa lintua ei lasketa monta kertaa.

 

Yksi tunnistamani lintulaji on ilmeisesti tähän aikaan vuodesta hyvin harvinainen, sillä lajia ei ollut valmiina BirdLifen lomakkeessa. Pihamme yli lensi yhtä aikaa 35 harmaalokkia, ilmeisesti Topinojan kaatopaikkaa kohti. Lokithan kuuluvat yleensä kesään.

 

Muut lintulajit olivat kuusi lintulaudallamme samaan aikaan käynyttä talitiaista, kuusi puiden latvoissa keikkunutta ja kovaa mekastusta pitänyttä harakkaa ja lisäksi kuulin kaksi kertaa variksen äänen, vaikka en lintua nähnytkään.

 

Kun olin täyttänyt BirdLifen ilmoituslomakkeen, tunsin oloni yhtä tyytyväiseksi kuin äänestämässä käytyäni. Olin täyttänyt kansalaisvelvollisuuteni ja toiminut luonnonsuojelun hyväksi. Varsinkin harmaalokeista olen hyvin ylpeä!

 

Bongaustapahtuman suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen, jolla itsellään oli tosi upea havainto. Hän oli nähnyt Mäntyniemestä meressä 60-päisen isokoskeloparven.

 

Vaikka Halisten metsissä ei merilintuparvia näekään, niin monena kesänä on pihapuissa pesinyt sepelkyyhkypariskunta. Niiden kummitusmainen huhuilu on jännää kuultavaa hiljaisina kesäiltoina.

 

Olen vuosien myötä ripustanut pihan eri puolille kaikkiaan seitsemän linnunpönttöä, joissa pesii talitiaisia, kirjosieppoja ja joskus sinitiainenkin. Ostopönttöjä suositumpi paikka on kuitenkin terassin halkopino, jossa jo monena kesänä on pesinyt mustarastas.