Eduskunta äänestää tänään vuoden toisesta lisätalousarviosta. Siinä esitetään mm. valtionyhtiöiden yksityistämisen jatkamista. Omistuksista luopumista esitetään Destia Oy:ssä (ent. Tieliikelaitos), Labtium Oy:ssä (ent. Geologian tutkimuskeskuksen laboratorio) ja Raskone Oy:ssä (ent. Valtion Korjaamo).

Myyntivaltuuksia ollaan antamassa luonteeltaan hyvin erilaisille yhtiöille, joilla on hyvin erilainen rooli kansantaloudessa ja yhteiskunnassa. Tämä paljastaa yksityistämisen olevan ideologinen valinta: saaduilla tuloilla rahoitetaan rikkaiden veronalennuksia samalla kun kunnat leikkaavat peruspalveluistaan.

Olin tänään puhumassa aiheesta JHL:n ja rautatieläisten liiton seminaarissa valtion omistajapolitiikasta Helsingissä. Ammattiliitot ovat hallituksen yksityistämisvimmasta syystäkin huolissaan.

Kaiken toiminnan paras kannustin ei ole voiton tuottaminen. Kimmo Sasin (kok) kehumassa autokatsastuksen yksityistämisessä kävi vähän hassusti. Brittiläisen rahoitusyhtiön hallinnassa vuodesta 2005 ollut A-katsastus Oy on nostanut hinnat taivaisiin. Ennen olennaista oli autojen pitäminen kunnossa. Nyt tavoite on voiton tuottaminen - tuplahinnoin.

Destian yksityistämistä perustellaan yhtiön määräävällä markkina-asemalla. On esitetty yhtiön myymistä jollekin isolle kilpailijalle. Kilpailija Lemminkäinen sai juuri 68 miljoonan euron sakot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Olisiko yhdistynyt Lemminkäinen-Destia parannus nykytilaan?

Myös yliopistoihin halutaan ulkopuolista vaikutusvaltaa ja yksityistä rahaa. Yksityiset sijoitukset eivät kuitenkaan tule ilmaiseksi. Niiden vastineeksi yliopistotutkimuksen tuloksia annetaan yrityksille, sen sijaan että ne olisivat julkista tietoa ja koko yhteiskunnan hyödynnettävissä, yhteiseksi hyväksi. Miten käy Labtiumin tapauksessa?

Jotenkin tuntuu, että Ruotsissa on paremmin ymmärretty yhteiskunnan pitkäjänteinen rooli. Siellä on mm. valtion rahalla vedetty koko maahan nopeat laajakaistayhteydet mahdollistava valokaapeli. Nyt Ruotsissa on nopeita yhteyksiä eniten Euroopassa, neljä kertaa Suomea enemmän. Suomen edelle menevät mm. Liettua, Slovenia ja Slovakia.

Puheenvuoro löytyy kokonaisuudessaan kotisivuiltani