Eduskunnan varsinainen istuntokausi alkaa vasta ensi maanantaina, mutta jo tällä viikolla eduskunnassa on ollut erilaisia kokouksia.

Eilen eduskuntaryhmämme toimikunta keskusteli pitkään valtion ja hallituksen toiminnasta Kemijärven ja Summan tehtaiden lopettamisten yhteydessä. Päätimme esittää kaikille muille eduskuntaryhmille, että lähettäisimme yhteisen vetoomuksen Stora Enson johdolle, jotta tehtaille saataisiin jatkoaikaa.

Toimikunnan päätöksestä tehtiin myös tiedote, josta asiasta voi lukea tarkemmin.

Istuntotauosta huolimatta eduskunta on päässyt uutisotsikoihin ihan riittämiin. Kuuminta keskustelua on käyty eduskunnassa ilmenneen seksuaalisen häirinnän ympärillä.

Häly häirinnästä alkoi, kun julkisuuteen tuli tietoa viime syksynä eduskunnan henkilöstölle tehdystä tutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset olivatkin kyllä hätkähdyttäviä. Aivan liian monet naistyöntekijät olivat jotuneet kokemaan häirintää työssään.

Tulosten takia eduskunnan työsuojelupäällikkö antoikin 20.9.2007 ohjeistuksen epäasialliseen kohteluun puuttumisesta.

Häirintä on vain yksi ongelmista, jotka tulivat päivänvaloon raportin myötä. Vaikka eduskunnan tulisi olla esimerkkinä hyvästä työpaikasta, niin kaukana siitä vielä ollaan.

Tasa-arvo-ongelmia on paljon. Naisten eteneminen työssään ja vaikutusmahdollisuudet päätösten valmistelussa ovat miehiä heikommat. Palkkatasa-arvokaan ei ole kohdallaan.

Minusta on hyvä, että näistä asioista keskustellaan julkisesti. Olen varma siitä, että eduskunta ei ole ainoa suomalainen organisaatio, jossa luutuneita rakenteita tulee tuulettaa. Avoimella toiminnalla eduskunta voi jopa toimia esimerkkinä muille.

Vielä muutama sana eniten huomiota saaneesta aiheesta eli sukupuolisesta häirinnästä. Olen saanut useita sähköposteja ihmisiltä, jotka ovat itse joutuneet häirinnän kohteeksi työpaikallaan. Muutama kommentti on tullut myös miehiltä, joiden mukaan naiset vain "nipottavat turhasta".

Sukupuolisesta häirinnästä työelämässä säädetään tasa-arvolaissa. Seksuaalinen häirintä on esimerkiksi härskejä puheita sekä huomautuksia vartalosta, pukeutumisesta tai yksityiselämästä. Usein kyse on valta-aseman väärinkäytöstä. Työnantajalla on velvollisuus puuttua häirintään heti siitä tiedon saatuaan.