Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä alkoholin verotukseen esitettiin pieniä korotuksia, mutta tupakkavero jätettiin entiselleen.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) on nyt kuitenkin esittänyt, että hallitus korottaisi tupakkaveroa kymmenellä prosentilla. Minusta Risikon ehdotus on kannatettava. Tupakan haittavaikutukset ovat jääneet liiaksi alkoholihaittakeskustelun varjoon.

Joidenkin arvioiden mukaan suomalaisista 13-17 vuotiaista nuorista tupakoi vähintään kerran viikossa peräti 20-25 prosenttia. Se on todella paljon. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tupakan nikotiini saattaa aiheuttaa pysyviä riippuvuutta edistäviä muutoksia aivoissa. Tätä on helppo uskoa, sillä onhan tupakoinnin lopettaminen tunnetusti hyvin hankalaa. Jokainen tuntee varmasti monta ihmistä, jotka ovat yrittäneet lopettaa polttamisen, mutta silti repsahtaneet pitkänkin tupakkalakon jälkeen.

Tupakan hinnalla on vaikutusta ainakin kaikista nuorimpien tupakointiin. Tupakkaveron korottaminen onkin oikea tapa "kannustaa" nuoria olemaan aloittamatta tupakanpolttoa. Veron korottaminen on seuraava askel kohti savuttomampaa yhteiskuntaa ravintoloiden tupakointikiellon jälkeen. Tupakoinnin vähentyminen on niin tupakoijan, kanssaihmisten ja yhteiskunnan kannalta toivottava kehityssuunta.

Minä uskon, että tupakka-asiassa pakko ja hinnan korottaminen ovat tehokkaimmat keinot vähentää tupakointia. Erilaisilla varoitustekstien ja -kuvien liimailulla ja valistuksella on varmasti myös vaikutusta, mutta kyllä hinta on tehokkain tupakoinnin hillitsijä.