Kehnosti vaalit menivät koko vasemmiston osalta. Vasemmistoliiton laiha lohtu on, että meillä ne eivät menneet aivan niin huonosti kuin demareilla. Mutta takkiin tuli meillekin kaksi paikkaa, vaikka lähdimme vaalitaisteluun edullisesta oppositioasemasta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Demareilta karanneet äänet eivät tulleetkaan meille, vaan menivät kokoomukselle, perussuomalaisille tai jäivät kotiin nukkumaan.

 

Demarit tutkivat nyt vaalitappiotaan, mutta se löytyy tutkimattakin helposti. Nimittäin: demarien myötävaikutuksella viime vuosina toteutetusta hallituksen politiikasta eli rikkaitten verohelpotukset, varallisuusveron poisto, yritysjohtajien optiot, tehtaitten lopettamiset irtisanomisineen ym. Mutta miksi vasemmistoliittokin hävisi?

 

Nimenomaan naisten saama äänimäärä vasemmistoliitossa laski eniten. Tämän aiheutti mielestäni sittenkin pettymys, joka seurasi Suvi-Anne Siimeksen ovet paukkuen tapahtuneen lähdön jälkeen. Suunnitellusti juuri vaalien alla julkaistu kitkerä muistelma-kirja vielä palautti kaiken jo unohtuneen uudelleen ihmisten mieliin. 

 

Puoluetta aikaisemmin äänestäneet, varsinkin ei-puoluetyössä mukana olevat naiset, kokivat että Suvi-Annea kohdeltiin väärin. Tästä he varmaan vetivät sen johtopäätöksen, että vasemmistoliitossa kohdellaan kaltoin kaikkia naisia. Kostoksi he vetivät äänensä pois vasemmistoliiton naisehdokkailta.

 

Kahden paikan tappiosta huolimatta vasemmistoliitto säilyi neljänneksi suurimpana puolueena. Isompana kuin vaalivoiton saaneet vihreät. Pohdittavaa on siinä, että vaalienalusgallupit näyttivät meille koko ajan parempaa menestystä. Emme myöskään ymmärtääkseni tehneet pahoja mämmäyksiä vaalitaistossa.

 

Eduskuntaryhmässämme on nyt kumminkin skandaalimaisen vähän naisia, vain kolme, kun eduskunta muuten naisistui. Syitä tähän sietää pohtia vaalipiiri vaalipiiriltä.

 

Eduskuntaryhmän kokoonpano radikalisoitui silminnähtävästi. Nähtäväksi jää, miten tämä tulee vaikuttamaan kannatukseemme.

 

Jos demarit ja me jäämme molemmat oppositioon, niin etuna on nyt ainakin yhtenäinen, samaan suuntaan vetävä oppositio. Kunhan demarit ensin vaalitulostaan aikansa märehdittyään tajuavat olevansa oppositiossa.

 

Kokoomuksen kanssa meillä oli viime vaalikaudella usein hankalaa tehdä yhteistä oppositiopolitiikkaa, kun välikysymyksetkin jouduttiin hiomaan ympäripyöreiksi, jotta kaikkien nimet saatiin alle.

 

Vihreillä ja kokoomuksella on suuri hinku hallitukseen. Vihreät ovat yli-innokkaina pyrkimässä mihin tahansa hallitukseen ja tunkevat jo ulos nahoistaan. Nyt menisi läpi vihreiden siunaamina kuudennen lisäksi vaikka seitsemäs ja kahdeksas ydinvoimalakin, jos joku vain kehtaisi esittää. Kepu ei vaikuta ollenkaan yhtä innostuneelta kuin muut tai sitten he kovina pelimiehinä vain juoksuttavat kuolaavia tulevia hallituskumppaneitaan haluamiinsa ratkaisuihin.