Luin aika järkyttyneenä viikonlopun Ilta-Sanomia, jossa kerrottiin, että peräti 29 prosenttia suomalaisista hyväksyisi kuolemantuomion yhtenä rangaistusmuotona. En ymmärrä miten ihmiset voivat hyväksyä tällaisen epäinhimillisen teon, joka ei sovi sivistyneeseen ja demokraattiseen yhteiskuntaan.

Onko kyse siitä, että maailmalla tapahtuvat kauheudet ja sodat tulevat jokaisen olohuoneeseen television kautta ja näin kuolemasta ja kostamisesta on tullut viihdettä?

Viimeinen Suomessa rauhan aikana tehty teloitus tapahtui 1825. Sen jälkeen otettiin käyttöön karkoitus Siperiaan. Miten kolmannes suomalaisista tänään voisi hyväksyä toisen ihmisen tappamisen kostoksi?

Silmä silmästä ja hammas hampaasta ajattelutapa joutaisi jo aatteiden hautausmaalle. Moraalinormien ei tule perustua pelkoon ja epäoikeudenmukaisuuteen, vaan yhteisesti sovittuihin oikeudenmukaisiin pelisääntöihin. Näitä pelisääntöjä tulee sekä kansalaisen että yhteiskunnan noudattaa.

Kuolemantuomion yksi järjetön ominaisuus on sen lopullisuus. Mitä tehdään siinä tilanteessa, kun paljastuu, että oikeudenkäynnin todistaja on todistanut väärin jostakin henkilökohtaisesta syystä ja viaton syytetty on tuomittu aiheettomasti kuolemaan. Tapetaanko seuraavaksi valheellinen todistaja?