Eduskunnassa on ollut todella kiireinen ja vilkas viikko. Tiistaina oppositio esitti hallitukselle epäluottamuslausetta vanhustenhoidon surkean tilanteen vuoksi. Hallitus on ajanut kunnat niin ahtaalle, ettei niillä ole varaa palkata vanhuksille riittävästi hoitajia.

Kilpailukyvyn ja menestyksen nimiin vannova hallitus on jättänyt heitteille Suomen menestyksen tekijät. Suomalaiset vanhukset makaavat monin paikoin epäinhimillisissä oloissa lääketokkurassa ja likaisissa vaipoissa. Valtionhoitajilta Kataiselta ja Vanhaselta ei tunnustusta vanhuksille herunut.

Eilen keskusteltiin vaalirahoituksesta. Tai ainakin oli tarkoitus keskustella, sillä aika yksipuoliseksi puheeksi keskustelu jäi pääministeri Vanhasen väistäessä kaikki olennaiset kysymykset. Vieläkään ei ole saatu vastausta siihen, miten keskustan puoluetoimistolla perustettu Kehittyvien maakuntien Suomi ja rikoksista epäily Nova group ovat vaikuttaneet vaalitulokseen ja päätöksentekoon.

Tässä puheeni eilisessä keskustelussa.

Tänään vuorossa on keskustelu Afganistanin kriisinhallintaoperaatiosta, joka on kyllä muuttunut täysimittaiseksi sodaksi. Suomen oikeisto tuntuu edelleen uskovan, että sotimalla jenkkien rinnalla saadaan maahan rauha aikaan. Entistä useampia kriittisiä ääniä kuuluu, mm. kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrynen ja kenraali Gustav Hägglund ovat julkisuudessa esittäneet suomalaisten sotilaiden pois vetämistä.

Vasemmistoliitto on jo pitkään puhunut Suomen panoksen Afganistanissa muuttamisesta siviilioperaatioksi, jossa pääpaino olisi kehitysavulla. Myös kansalaiset suhtautuvat asioden nykytilaan entistä kriittisemmin ja joukkojen pois vetämisen kannatus on selvästi kasvussa.