Tuore työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) tunnusti eilisessä A-plus -ohjelmassa, että hallituksen elvytys on ollut riittämätöntä. Mahdollisia toimia ministeriltä saadaan kuitenkin odottaa vähintään syksyn budjettineuvotteluihin saakka. Oikeiston oppiin kuuluu näköjään passiivisesti odottaa, että kaikki korjaantuu itsestään.

Vanhasen hallitus ammentaa taloudelliset EU-oppinsa säätelemättömän rahan ajatuksesta. Suuren rahan ahneus on tuottanut maailmanlaajuisen talousahdingon. Pelkään, että maailmanlaajuisesti vielä nähdään miljoonat ihmiset työttöminä.

Finanssikriisin vääriksi osoittamien oppien mukaan talouskasvun pitäisi alkaa nopeasti ja työttömyyden taittua. Totuus on toinen: Suomen työttömyysaste on noussut jo 8,8 prosenttiin ja nuorisotyöttömyys yli 20 prosenttiin.

Suomessa on 70 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Tätä vauhtia kaikki nousukaudella luodut työpaikat ovat pian menneet. Hallitus ummistaa silmänsä.

Tiistaina eduskunnassa käsiteltiin hallituksen EU-poliittista selontekoa. Hallitus luettelee siinä melkoisen joukon tavoitteita, kuvauksia siitä millainen EU:n tulisi olla. Silti yhdessäkään "tahtotilassa" hallitus ei halua suitsia talouskeinottelua tai verokikkailua maata vaihtamalla tai työvoiman polkumyyntiä.

Talouspolitiikkaan tarvitaan uusi ote oikeiston välinpitämättömän passiivisuuden tilalle. EU:ssa on voitu onneksi sopia jäsenmaiden yhtäaikaisista elvyttävistä toimista, mutta niiden kokonaismitoitus on tilanteen vakavuus huomioon ottaen jäänyt vaatimattomaksi. Ketään ei nyt saisi jättää yksin, vaan sosiaaliturvaa on vahvistettava kaikkialla Euroopassa.

Suomi ja EU seisovat tienhaarassa. Vaihtoehtoina ovat joko ihmisten Eurooppa tai rahan Eurooppa. Ihmisten Euroopan toteutuminen edellyttää aktiivista talous- ja rahapolitiikkaa, syvällisiä muutoksia talouden rakenteissa, tuloerojen ja palkkasyrjinnän poistamista, työtä rasismia ja muukalaisvihaa vastaan sekä aitoa tasa-arvon tavoittelua.