Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) esitys ensi vuoden budjetiksi julkaistiin tänään valtiovarainministeriön internetsivuilla. Budjetti edustaa selkeää porvarillista kokoomuslaista käsialaa.

Arveluttavimpia esityksiä on kakkosasunnon verohelpotus. Tuntuu varmaan hyvätuloisista ihan hyvältä, että vuokra-kakkosasunnostakin saa verovähennystä. Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatovkin on jo ehtinyt kiitellä esitystä, koska se edistää työvoiman liikkuvuutta.

Esitykseen sisältyy kuitenkin vakava ongelma. Vuokrataso nousee, kun kakkosasunnon vuokraajille annetaan verohyötyä ja he pystyvät näin maksamaan nykyisiäkin korkeampia vuokria.

Joku on jo ennättänyt arvioida, että verohelpotus voi tuoda vuokra-asuntomarkkinoille lähivuosina jopa kymmeniätuhansia uusia vuokralaisia. Tämä jos mikä nostaa kaikkien vuokria merkittävästi.

Jo tällä hetkellä vuokrat ovat monissa suurissa kaupungeissa korkeita, eikä vuokra-asuntoa ole helppo saada. Vuokra-asuntomarkkinat käyvät todella kuumina. Pienituloisella ihmisellä on suuria vaikeuksia löytää omalle kukkarolle sopivaa vuokra-asuntoa. Miten käy sitten, kun vuokrat nousevat entisestään ja samoista asunnoista kilpailevat veroedulla tuetut kakkosasuntojen vuokraajat?

Missä piileskelee valtiovarainministeri Kataisen sosiaalinen omatunto? Onko sellaista olemassa? Missä on esitys asumistuen korottamisesta? Asumistuen korottaminen on välttämätöntä, jotta pienituloisimmilla perheillä, vähävaraisilla opiskelijoilla ja eläkeläisillä olisi edelleen varaa ja mahdollisuuksia omaan asuntoon.

Hallitukselle tuntuu olevan köyhien välittämisestä tärkeämpää tukea varakkaampia kakkosasunnon vuokraajia. Vuokrakodissa oikeasti asuvat joutuvat edelleen sinnittelemään riittämättömän pienellä asumistuella.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan nurjuuksia on sitkeä kodittomuus. Viime keväänä asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) nimesi fiksusti neljän viisaan ryhmän etsimään uusia ratkaisuja asunnottomuuteen. Minäpä kerron yksinkertaisen ratkaisun. Asumistukea pitää korottaa! Tässä ilmainen vinkki neljälle viisaalle eli piispa Eero Huoviselle, sosiaalijohtaja Paavo Voutilaiselle, Y-säätiön Hannu Puttoselle ja Ilkka Taipaleelle.

Suomessa ei tarvita yhtään ihmistä työnnettäväksi asumaan veneen alle.