Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin eilen puunjalostusteollisuuden irtisanomisista ja tehtaiden lakkauttamisista. Yhden tunnin keskustelu näin isosta asiasta ei ole riittävän vakavaa suhtautumista.

Metsäteollisuuden irtisanomisten taustalla on myös hallituksen taitamattomuus puuhuollon turvaamiseksi. Ainoa asia mitä hallitus on tehnyt, on verohelpotukset metsänomistajille.

Kun yhdeltä paikkakunnalta sanotaan irti monta sataa ihmistä ja kokonaisia tehtaita lopetetaan, luulisi että maan hallituskin yrittäisi puuttua asiaan. Vähintäin pitäsi kertoa mitä aiotaan tehdä tehtaiden jatkon turvaamiseksi. Onko suunnitelmia selvittää raaka-aineen hinta ja saatavuus, energian hinta, kuljetuskustannukset ja kaikki muutkin vastaavat tekijät.

Mikäli jatkaminen ei kaikkialla ole mahdollista, pitää turvata työntekijöiden asema muutoksessa. Ennen kaikkea asuntovelallisten asema on tukala. Aikooko hallitus esimerkiksi vaatia pankeilta riittävän pitkää lykkäystä velkojen maksuun?

Kun paikkakuntaa kohtaa näin iso myllerrys, on muualta työtä etsivien usein mahdotonta saada asuntoaan kaupaksi millään järjellisellä hinnalla. Eikö tällaisessa tilanteessa valtio voisi lunastaa asuntoja?

UPM:n ja Stora Enson irtisanomiset osoittavat jälleen, että Suomessa on liian halpaa irtisanoa työntekijöitä. Suomen lainsäädäntöön on nopeasti saatava eroraha, joka maksetaan irtisanottaville. EU:ssa on myös löydettävä yhtenäinen käytäntö erorahoihin. Irtisanomisuutisia tulee tulevaisuudessa yhä tiheämmässä tahdissa, mikäli tehtaiden sulkeminen on lähes ilmaista täällä Suomessa.